Filip Petrušev: Možda kao Jokić 1Foto: aba-liga.com

Nije nikakva tajna da srpska košarka još od Nikole Jokića vapi za talentom koji bi mogao da izraste u vrhunskog košarkaša na planetarnom nivou.

Filip Petrušev je sasvim sigurno najtalentovaniji domaći i verovatno jedini u generaciji igrača rođenih 2000. koji zaista poseduje impozantne košarkaške karakteristike, pogotovo za jednog mladog centra.

Predviđana su takva, čini se opravdana, da je 20-godišnji Beograđanin NBA prospekt i neko ko bi mogao da napravi zavidnu karijeru u najkvalitetnijoj ligi na svetu (211cm, 107kg).

Vođen tom idejom, Petrušev je letos, posle odluke da napisti Univerzitet Gonzaga, zaobišao Partizan i došao u Megu kako bi što bolje utabao sebi put za predstojeći draft 18. novembra, na kome će se pojaviti pod uslovom da bude izbor prve runde (prijava se može povući do 8. novembra).

Petrušev spada u sve brojniju grupu srpskih talenata, koji kao vrlo mladi odlučuju da napuste srpsko trusno košarkaško područje i školovanje nastave u inostranstvu.

Filip se sa košarkom upoznao u pionirima Crvene zvezde, kratko je bio u Partizanu, potom i FMP pre nego što ga je porodica podržala da sa svega 14 godina napusti Beograd i odseli se u špansku Vitoriju, u kojoj je naredne dve godine talenat afirmisao u Baskoniji.

Petrušev se relativno lako uklopio u novu sredinu; naučio španski jezik i pozicionirao kao jedan od najboljih mladih igrača u klubu.

Baskonija je želela da ga zadrži, međutim 2016. Petrušev odlazi u Konektikat gde započinje sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Brzo se preselio na Floridu, prešavši na čuvenu Montverde akademiju koji su svojevremeno pohađali igrači formata Džoela Embida, Dianđela Rasela, Bena Simonsa…

Petrušev je bio u generaciji sa Er Dži Baretom, kasnije studentom Djuka i današnjim igračem Njujork Niksa.

Pružao je dobre partije, baš kao i u mlađim reprezentativnim kategorijama Srbije.

Pod vođstvom selektora Bućana, 2017. i 2018. osvajao je zlata na prvenstvima Evrope, a naročito je bio impresivan u finalu 2018. (29p, 8sk).

Odlučio se da studije započne na Univezitetu Gonzaga kod čuvenog trenera Marka Fjua.

Samo u poslednje četiri godine Fju je „izbacio“ čak četvoricu visokih igrača u NBA (Domantas Sabonis, Zek Kolins, Rui Hačimura, Brendon Klark).

Petrušev je u prvoj sezoni učio od odličnog centarskog tandema Hačimura-Klark (obojica na draftu 2019. izabrana u prvom krugu), da bi u drugoj sezoni, prekinutoj zbog pandemije korona virusa, naprosto briljirao.

Prosečno je beležio 17,5 poena, uz 7,9 skokova.

Izabran je za igrača godine i za člana idealne petorke u konferenciji „WCC“, i u drugi idealni tim u okviru kompletnog „NCAA“ prema odlukama trenera.

Petrušev ima mlađeg brata Davida, koji je takođe reprezentativac Srbije i polaznik Montverde akademije.

Rođen je 15. aprila 2000. u Beogradu i u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni briljira u dresu Mege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari