Finalno spremanje manastira Žiča za proslavu velikog jubileja (FOTO) 1Crvena fasada manastira je njegovo specifično obeležje Foto: Z. Nikolić

Nisu samo stručnjaci, konzervatori i restauratori, čuvari naše kulturne baštine, već su to pre svega monasi i monahinje u brojnim manastirima širom zemlje, rečeno je između  ostalog danas u manastiru  Žiča na konferenciji za štampu.

Povod je bio predstojeće obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i  predstavljanje nedavnog otkrića, ploče sa natpisom o obnovi iz XVI veka. Na konferenciji su govorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, arhitekta Gordana Gavrić specijalni savetnik ministra, Vojin Nikolić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture,  prof. dr Mirko Kovačević  i monahinja Nektarija iz manastira Žiča.

U godini kada slavimo ovaj veliki jubilej a imajući u vidu značaj manastira Žiča kao kulturnog dobra, spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Ministarstvo kulture je podržalo projekat radova na obnovi srpske carske lavre manastira Sveta Žiča.

U okviru ovog projekta koji obuhvata istraživačke radove na fasadi manastirske crkve radi se projekat statičke sanacije najugroženijih  pratećih građevina kao što su obimni zid, Crkva Svetog Save sa svetosavkom trpezarijom, kapela Svetog Jovana i parterno uređenje porte.

Tokom radova na izgradnji platoa pronađena je i  mermerna ploača sa natpisom iz 1562. godine, iz vremena mitropolita Zaharija, kada je rađena poslednja, srednjevekovna obnova Žiče. Ova ploča je, prvi put bila otkrivane još 1925. godine kada je u Žiči, kao njen episkop, stolovao vladika Nikolaj Velimirović ali je, kasnije, tokom stradanja manastira od nemačkog bombardovanja u II svetskom ratu, bila ponovo izgubljena.

Govoreći o značaju Žiče za nas, Srbe, kao narod ali i za državu Srbiju  ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je, pokazujući,u jednom trenutku, ekskluzivno, prvu  fotografiju  manastira Žiča iz 1870. godine, rekao da je, pored drugih stvari, mera našeg odgovornog odnosa prema  našoj budućnosti i očuvanju nacionalnog identiteta i kontinuirano ulaganje u obnovu i očuvanje spomenika kulture, posebno onih od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Zato je, naglasio je on, Ministarstvo kulture i informisanja za realizaciju  više konzervatorskih i restauratorskih  projekata na manastiru Žiča izdvojilo 36.705.732 dinara u periodu od 2016. godine do sada.

Ovo ministarstvo, uprkos izuzetno skromnim izdvajanjima za kulturu pruža, prvenstveno preko Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i mreže regionalnih zavoda, kontinuiranu podršku projektima obnove, restauracije i konzervacije pravoslavnih  manastira ali i verskih objekata drugih konfesija.

Monahinja Nektarija iz  iz manastira Žiče je, zahvaljujući se Ministarstvu kulture i informisanja  na dosadašnjoj podršci na brojnim projektima obnove manastira rekla i da će Žiča, uprkos nekim radovima koji neće biti završeni, spremno dočekati 6. oktobar i dolazak svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve na Svetu  arhijerejsku  liturgiju kojom počinje trodnevni program obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji se, prema  programu Odbora za proslavu SPC, održava još u manstiru Studenica, Pećkoj patrijaršiji i  u beogradskom Sava centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.