Planinarsko-smučarski klub Stari Vlah iz Ivanjice, od marta do sada, realizovao je više od polovine projekta Izrada i obeležavanje pešačkih (planinarskih), penjačkih i biciklističkih staza oko vazdušne banje Ivanjica.

Staze se nalaze po svim brdima koja okružuju ovaj gradić u prečniku od 10 kilometara. Izlaze na četiri vidikovca i do kraja projekta imaće uređena odmorišta i izvorišta sa vodom za piće. Staze okružuju, po lepotama kulturno-istorijske baštine, najzanimljivije delove opštine Ivanjica. Sve imaju rekreativno-turistički i sportsko-takmičarski karakter i omogućavaju da se prirodne lepote upoznaju na pravi način. Pešačke, penjačke i biciklističke staze se uređuju na čistoj okolini.

Zdravko Ćurčić, predsednik Planinarsko-smučarskog kluba Stari Vlah, naglašava da je cilj projekta „i fizičko aktiviranje ljudi radi prevazilaženja savremene bolesti hopokrizije“. Po Ćurčićevim rečima, staze su očišćenje, da je u toku obeležavanje stena za penjanje i nakon toga staze će biti obeležene.

– Partner na ovom projektu nam je Turistička organizacija opštine Ivanjica. Partnerstvo je održivo, jer brigu o održavanju ovih staza Turistička organizacija uz volonterski rad naših članova – kaže predsednik Planinarsko-smučarskog kluba Stari Vlah. Klub organizuje sportske i rekreativne aktivnosti, a okuplja mlade i druge građane zainteresovane za očuvanje prirodnih vrednosti i unapređenje životne sredine, ljubitelje planina, planinarenja, smučanja, planinskog biciklizma i drugih planinskih sportova.

Projekat Izrada i obeležavanje pešačkih (planinarskih), biciklističkih staza oko vazdušne banje Ivanjica, PSK Stari Vlah realizuje uz finansijsku pomoć PRO programa, čiji su donatori Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedili 10.000 dolara. Ova aktivnost je među petnaest koje PRO program finansira preko Fonda za učešće građana. Realizacija svih projekata u Novom Pazaru, Raški, Ivanjici, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju počela je u martu i završava se u septembru i donatori su izdvojili ukupno 100.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari