Fizijatri rekli ne korišćenju dupka 1Foto: Pixabay/Mylene2401

Brojne potencijalne opasnosti, koje bebe suoče prevremenim postavljanjem u uspravan položaj su deformitet stopala, kičme i kukova.

Diskusije su pluralizovane, dok su roditelji za, fizijatri i fizioterapeuti koji pomažu u otklanjanju problema nastalih upotrebom Dubaka, su jednoglasni i protiv.

Koje su mane Dubaka, hodalice korišćene generacijama, za decu?  Moramo se osvrnuti na veliki broj tekstova koji upućuju na štetnost, pa tako i portala bebac.

Pokazalo se da korišćenjem ovog sredstva, dovodi do poremećaja pravilnog razvoja psiho-motornih funkcija kod beba i da ga sama priroda nije predvidela.

Ravnoteža često ume da bude problem, deca navikla na hodalicu ne znaju lepo da balansiraju telom navikli na potporu, teko da češće padaju.

Sva deca padaju, tako se i uči ali deca koja nisu prošla fazu puzanja više padaju i to na glavu! Ivičnjaci, pragovi i prepreke uče decu da se sama snađu, pa tako zbog Dubaka nemaju instinkt da se dočekaju na ruke.

Da su ovo sve istinite posledice pokazuje i studija u Australiji. Otkriva da se svako treće dete u hodalici povredi. Takođe i britanska organizacija za sprečavanje dečijih nesreća. Koja tvrdi da je dubak „najopasniji“ od svih proizvoda za decu.⠀

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari