Flesenkemper: U Srbiji svako mora da ima pravo da bira nacionalnu pripadnost, može biti i višestruka 1Foto: Medija centar

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper izjavio je da je za Srbiju ključno da svako ima pravo da bira nacionalnu pripadnost, „bilo da je jedna, nijedna ili višestruka“.

„Važno je ljudsko pravo da sami odlučite da li ćete se i kako identifikovati u pogledu nacionalnih ili drugih identiteta. Podrška Srbiji u tome da upravljanje višestrukom raznolikošću postane stvarnost, jedan je od zadataka Saveta Evrope danas“, rekao je Flesenkemper za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, posebno se mora poboljšati znanje, prikupljanje i tačnost podataka o položaju pripadnika nacionalnih manjina.

„Ovo zahteva sveobuhvatnu i participativnu pripremu popisa stanovništva u oktobru 2022. godine, kao i uključivanje prava pripadnika manjina na višestruku nacionalnu pripadnost“, kazao je Flesenkemper.

Dodao je da se treba pozabaviti i govorom mržnje prema predstavnicima nacionalnih manjina.

Podsetio je da je najnovija preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope uzela za prioritet podizanje svesti o pripadnicima romske manjine koji žive u neformalnim naseljima.

„Potrebno je i udvostručiti napore u borbi protiv izostanka iz škole i ranog napuštanja romske dece, uključujući proširenje i razvoj dugoročne upotrebe pedagoških asistenata i pojačati napore za poboljšanje učešća Roma u ekonomskom i društvenom životu“, poručio je Flesenkemper.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.