Fondacija Slavko Ćuruvija: Kampanja protiv KRIK kao protiv Ćuruvije 1Foto: Aleksandar Roknić

Kampanja koju tabloidi vode protiv portala KRIK očigledan je pokušaj da taj istraživački portal zastraše i teško optuže za saradnju sa opasnom kriminalnom grupom, ocenila je danas Fondacija Slavko Ćuruvija i upozorila da takva kampanja prorežimskih tablioda za novinare može biti izuzetno opasna.

U zemlji u kojoj su i protiv novinara i izdavača Slavko Ćuruvija, pre ubistva 1999. godine država i njeni mediji vodili kampanju sa sličnim zastrašujućim optužbama, ovakve kampanje više nikada ne bi smele da se događaju, a one su postale deo svakodnevnih napada na profesionalne novinare i medije, naglašeno je u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija.

Ovakvi napadi, ističe Fondacija, ne predstavljaju samo pokušaj diskreditacije medija koji razotkriva afere u vrhu države i piše o organizovanom kriminalu i korupciji, već po novinare i urednike KRIK mogu biti izuzetno opasni.

Slavko Ćuruvija fondacija poziva Tužilaštvo i državne institucije da „bez odlaganja“ reaguju u okviru svojih nadležnosti i zaštite istraživačke novinare, koji godinama rade pod stalnim pritiscima i pretnjama, suočeni sa lažnim optužbama koje mogu imati nesagledive posledice.

Slavko Ćuruvija fondacija će o ovim napadima obavestiti i međunarodnu javnost i sve relevantne institucije koje se bave bezbednošću novinara.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije je osudila klevetničku kampanju provladinih medija protiv redakcije KRIK i pokušaj kriminalizacije hrabrih i profesionalnih novinarki i novinara istraživačkog portala, saopštila je Koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari