Fondacija "Slavko Ćuruvija" podnela prijavu REM-u zbog nasilja u rijalitiju na Pinku 1Foto: Shutterstock/Doidam 10

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ saopštila je danas da je podnela prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zbog, kako su naveli, novog nasilja prema ženama u rijaliti programima TV Pink.

Osim što je ta televizija po ko zna koji put prekršila niz članova Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, omogućila je i javno emitovala i izvršenje krivičnog dela, ocenili su iz Fondacije.

„Otvoreno promovisanje nasilja u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću postalo je neodvojivi deo svakodnevnog sadržaja koji satima truju javni prostor, bez ikakvih posledica, čime se javno dobro stavlja u funkciju normalizacija nasilja nad ženama, a uspavani REM svojim nečinjenjem saučestvuje u ovom poduhvatu“, navodi se u saopštenju.

Smatraju da zbog toga obično upozorenje REM televiziji Pink ni ovoga puta neće eliminisati nasilje i agresiju sa programa te televizije.

„Zato bi REM ovog puta morao da uzme u obzir sveukupno ponašanje emitera i izrekne ozbiljniju meru“, ocenili su u Fondaciji, uz poruku da je krajnje vreme da REM pravilnikom uredi emitovanje rijaliti programa i obezbedi poštovanje ljudskih prava, prava maloletnika i dostojanstvo učesnika u programima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.