mladen savatovic foto privatna arhivafoto privatna arhiva

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ saopštila je da su zaprepašćeni neprimerenim ismevanjem napada na novinara N1 Mladena Savatovića, koje dolazi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon vesti da je policija sinoć izašla na teren nakon desetak minuta, a tužilaštvo danas formiralo predmet protiv napadača, ismevanje koje dolazi sa vrha vlasti deluje uznemirujuće, naveli su iz Fondacije.

Podseća se da sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i institucije već godinama pozivaju predstavnike vlasti u Srbiji da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje prema novinarima i da se uzdrže od verbalnog targetiranja novinara i medija.

Uprkos tome, prema analizi „Slavko Ćuruvija“ fondacije, Vučić i premijerka Ana Brnabić su prošle godine bili na vrhu liste političara po broju verbalnih napada i uvreda na račun novinara.


Neprihvatljiva je i šokantna činjenica da predsednik države koja se nalazi na dnu lestvice medijskih sloboda, i u kojoj je bezbednost novinara prepoznata kao jedan od najvećih prepreka za informisanje građana u javnom interesu, javno umanjuje značaj nasrtaja na novinare, ukazali su iz Fondacije.

Ističe se da ovakve poruke dezavuišu brzu reakciju policije i tužilaštva u slučaju napada na Mladena Savatovića, a istovremeno šalju jasnu poruku svim nasilnicima u Srbiji da je napad na novinara prihvatljiv i poželjan.

Nakon brojnih napada na novinare tokom policijskog nasilja nad demonstrantima u nedelju, izjava predsednika zvuči još strašnije i zato pozivamo sve nosioce javnih funkcija da odmah prekinu sa targetiranjem novinara, a nadležne institucije da hitno reaguju u svim slučajevima ugrožavanja njihove bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari