Fondacija: Ukidanje presude za paljenje kuće novinara dodatno ruši poverenje u pravosuđe 1Foto: Pixabay/ReadyElements

Slavko Ćuruvija Fondacija ocenila je večeras da odluka Apelacionog suda kojom je ukinuta prvostepena presuda bivšem predsedniku beogradske opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića, „dodatno ruši ionako poljuljano poverenje u pravosudni sistem Srbije“.

Iz Fondacije su ocenili da odluka Apelacionog suda predstavlja „poražavajuću i obeshrabrujuću poruku za sve novinare koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti“.

„Odluka Apelacionog suda je još jedna u nizu koja odlaže pravdu za novinare, ovog puta za jedan od najtežih zločina protiv novinara u poslednjoj deceniji. Nameće se paralela sa beskonačnim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije, u kojem je ponovno suđenje značilo ništa drugo do još jednu izgubljenu godinu u pokušajima da se i taj slučaj konačno okonča pravnosnažnom sudskom presudom“, naveli su iz Fondacije.

Ocenili su da vraćanje suđenja na početak „uznemirava tim pre što su Milan Jovanović i njegova supruga Jela, već narušenog zdravlja, tokom prvostepenog postupka pretrpeli brojne pokušaje opstrukcije i sekundarnu viktimizaciju“.

„Odluka Apelacionog suda znači da Milan i Jela treba ponovo da prođu kroz istu agoniju kroz kakvu su prolazili tokom prethodne dve godine. Ona takođe znači i odlaganje mogućnosti da Milan Jovanović pokrene imovinsko pravni spor, u kome bi mu bila nadoknađena šteta koju je pretrpeo“, stoji u saopštenju Slavko Ćuruvija Fondacije.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića, prenela je danas televizija N1.

Sud je kako se navodi, usvojio žalbe branilaca optuženih navodeći da se njima „osnovano ukazuje na činjenicu da postoji razlika između izreke javno objavljene presude 23. februara i izreke pismenog otpravka presude koji sačinjen i dostavljen učesnicima krivičnog postupka“.

Po navodima N1, predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nekadašnji predsednik opštine Grocka osuđen je krajem februara prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića decembra 2018. godine.

Na istu kaznu osuđen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće.

Na četiri godine osuđen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari