Milan Jovanović: U ovoj zemlji ne postoji pravda 1Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujuću presudu za paljenje kuće novinaru portala Žig info Milana Jovanovića, vrativši predmet Drugom osnovnom sudu u Beogradu na ponovno suđenje.

Ukinutom presudom bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović bio je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja.

Milan Jovanović navodi za Danas da je prošao pakao poslednjih nekoliko godina, ali da se nije nadao da će osuđujuća presuda biti ukinuta.

„U ovoj zemlji očigledno ne postoji pravda, već se presude donose onako kako se naredi. Ispostavilo se da je osuđujuća presuda bila samo bacanje prašine u oči medijima i međunarodnoj javnosti, a da je posredi bila samo drugarska kritika, packa zato što posao nisu uradili kako treba“, navodi Jovanović.

On ističe da mu je zbog svega što se desilo njemu i supruzi narušeno zdravlje, ističući da ne zna da li će nakon ukidanja presude nastaviti da učestvuje u krivičnom postupku.

„Sumnjam da ću doživeti da oni koji su mi zapalili kuću budu kažnjeni. Bojim se da bi ovaj slučaj mogao da ima istu sudbinu kao suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, navodi Jovanović.

S druge strane,  branilac Dragoljuba Simonovića Gostiljac ističe da je vrlo zadovoljan odlukom Apelacionog suda i da je verovao da je bilo nemoguće da prvostepena presuda opstane.

– Ne očekujem da će laička javnost to shvatiti, a bilo bi važno da se shvati da niko ne može biti osuđen samo zato što svi misle da je neko kriv već samo u slučaju da mu se to u zakonskom postupku dokaže. Bili smo svedoci tokom prvostepenog postupka ogromnog pritiska na sud da sprovede brz postupak i osudi Simonovića. Veran Matić je zahtevao neku vrstu “revolucionarne pravde” pitajući se “čemu suđenje kad je sve dokazano u istražnom postupku” i pozvao predsednika Vučića u sudnicu. Zato je i prvostepena presuda bila presuda prekog suda i morala je biti ukinuta, navodi Gostiljac.

On dodaje da ovaj sudski postupak ne treba da ima mrlju na sebi i da očekuje da će u novom postupku imati priliku da izvedu dokaze odbrane koji su svi bili odbijenii da će tada sud utvrditi potpuno činjenično stanje i doneti zakonsku presudu.

– Takođe verujem da ta presuda mora biti oslobađajuća jer u spisima predmeta ne postoji više nijedan dokaz koji tereti Simonovića. Tužilaštvo će do osuđujuće presude morati da dođe zakonitim sredstvima a ne obmanama i prinudom nad okrivljenim, što se ne sme tolerisati, zaključuje Gostiljac.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, potvrdio je za televiziju N1 potvrdio MIlan Jovanović.

Presuda bez činjenica

Simonović je osuđen u prvostepenom postupku na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

 Kako se navodi u obrazloženju suda, u žalbama je osnovano ukazano na činjenicu da postoji razlika između javno objavljene presude i pismenog otpravka presude, odnosno da u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koji su predmet dokazivanja.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/milan-jovanovic-apelacija-probila-rokove-da-li-ce-imati-hrabrosti-da-potvrdi-presudu/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari