Informativne službe institucija i organizacija bliskih glavnom muftiji Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muameru Zukorliću, saopštile su da je u Sarajevu osnovan Bošnjački nacionalni fond (BNVF) i otvoreno predstavništvo Nacionalnog veća Sandžaka (NVS). Osnivačkoj skupštini BNF prisustvovali su bošnjački biznismeni iz BiH, Sandžaka i dijaspore, a cilj je „akumulacija finansijskih sredstava radi finansiranja bošnjačkih nacionalnih institucija i projekata“.

Petočlani Upravni odbor i izvršni direktor ove institucije izabrani su na mandat od godinu dana. Posle osnivanja Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), BNF je druga od pet planiranih institucija koje treba da budu osnovane.

Na osnivačkoj skupštini u Sarajevu govorili su vrhovni poglavar muslimana BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i muftija Zukorlić.

Posle predstavništva za Skandinaviju, Nacionalno veće Sandžaka (NVS) predstavništvo je otvorilo i u Sarajevu koje će „zastupati nacionalne, političke, ekonomske, kulturne i druge interese Sandžaka prema svim relevantnim faktorima u BiH i prema bosansko-hercegovačkoj javnosti“. Ugovor o otvaranju ovog predsedništva potpisali su Sead Šaćirović, predsednik Izvršnog veća NVS, i Halko Duljević, predsednik novoosnovane Lige za Sandžak i član Upravnog odbora BNF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari