Forum beogradskih gimnazija pozvao direktora Šeste gimnazije da podnese ostavku 1Foto: uns.org.rs

Forum beogradskih gimnazija (FBG) pozvao je danas direktora Šeste beogradske gimnazije Radisava Milića da podnese neopozivu ostavku na mesto direktora ove gimnazije.

U pismu koje je FBG uputio Miliću navodi se da taj sindikat ovih dana umesto čestitki za školsku slavu Sveti Sava dobija telegrame saučešća povodom smrti njihovog kolege Jovana Kneževića, koji je bio i profesor matematike u Šestoj gimnaziji.

„Verovatno nikada nećemo saznati da li nas je naš Joca napustio zbog akumuliranog stresa usled suspenzije pod kojom se našao, da li je iznenadna smrt posledica prevelikog davanja učenicima ili postoje treći razlozi, ali smo duboko sigurni da tokom prethodnih meseci niste imali fer odnos prema kolegi koji je još za života postao legenda Šeste beogradske gimnazije“, istaknuto je u pismu FBG.

Svoj stav obrazlažu navodima da je Knežević suspendovan s posla svega nekoliko meseci pre zasluženog odlaska u penziju na osnovu dopisa koji je uputio deo roditelja jednog odeljenja drugog razreda, a u kojem je iznet niz paušalnih optužbi.

„Nakon pokretanja postupka Vaši nastupi na televiziji i u drugim medijima i nedvosmisleno stajanje na stranu roditelja, uz tvrdnje da je profesor izgovorio određene reči i samim tim psihički zlostavljao učenike, diskreditovali su Vas u pogledu vođenja postupka jer sve tvrdnje koje ste iznosili nisu bile dokazane u prethodnom postupku, a osim toga vi kao „sudija“, odnosno osoba koja je imala zakonsku obavezu da donose konačnu odluku o sudbini našeg kolege, niste smeli da stajete ni na čiju stranu pre nego što je postupak i počeo“, navodi se u pismu.

Uz podsećanje da suspenzija podrazumeva hitno postupanje ustanove u pogledu vođenja postupka zbog materijalne ugroženosti zaposlenog koji se nalazi pod suspenzijom, FBG direktoru prebacuje da je odlagao početak procesa, najpre pod izgovorom medijskog pritiska, a kasnije bez ikakvog obrazloženja. Navode i da u trenutku Kneževićeve smrti nije bilo zakazano ni prvo ročište.

Iz FBG kažu da im je teško da se otmu utisku da Milić kao direktor nije uspeo da razdvoji privatno od profesionalnog.

„Jer kako drugačije objasniti činjenicu da direktor škole u kojoj je preminuli kolega proveo 36 godina, direktor škole koja je na sve moguće načine morala da se oduži Joci još za života, ne prisustvuje ni komemoraciji, ni sahrani. Ovo nas dalje uverava u stavu da niste bili dovoljno iskreni kada ste govorili da ste sve uradili profesionalno jer ako je sve urađeno profesionalno, šta Vas je moglo sprečiti da prisustvom na ovim događajima odate poštu preminulom kolegi“, pitaju iz FBG, napominjući da mu se obraćaju u ime svih članova sindikata, a ne samo dela kolega iz Šeste gimnazije.

Na kraju pisma iz ovog sindikata poručuju da prosvetna javnost posle svega očekuje od Milića da podnesete ostavku na mesto direktora Šeste gimnazije.

Direktor Šeste gimnazije Radisav Milić za Danas je kratko kazao da nikakvo pismo nije dobio i da će odgovoriti čim mu bude stiglo.

Kaže i da sumnja da sadrži niz neistina koje će autori pisma morati sudski da dokažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari