Forum beogradskih gimnazija: Zahtev Ministarstva prosvete o linearnoj štednji struje je neočekivan 1ilustracija Foto: matura.edu.rs

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov izjavio je danas FoNetu da je neočekivan zahtev Ministarstva prosvete o linearnoj štednji struje i grejanja za 15 odsto i „u velikoj meri“ je podržao stav Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ da taj zahtev nije moguće ispuniti.

„Sada kad se škole sve više digitalizuju, pomalo je naočekivan zahtev da se gase kompjuteri, pametne table i druga nastavna sredstva, imajući u vidu da su digitalni uređaji potrebni za nastavu“, dodao je Markov i naglasio da je u velikoj meri saglasan sa saopštenjem sa kojim je sindikat izašao ranije danas.

„Zbog toga smo u Forumu još začuđeniji činjenicom da je ove godine srednjoškolcima skraćen zimski raspust i praktično sveden na dve nedelje, od kojih prva zahvata novogodišnje i božićne praznike“, kaže Markov.

Ranije je, podseća, raspuSt obično bio početkom februara, uz obrazloženje da je to najhladniji period u godini, te da je najpogodnije da učenici tada ne idu u školu.

„Imajući u vidu da se za moguće probleme u vezi sa snabdevanjem strujom znalo i u junu, kad je pravljen kalendar obrazovno-vaspitnog rada za ovu školsku godinu, zašto ta činjenica nije uzeta u obzir i zimski rasput prilagođen energetskoj situaciji“, upitao je Markov i podsetio da prolećni raspust prethodne školske godine nije ni postojao, a ove školske godine traje desetak dana, računajući vikende.

„Ako smo sve to znali, zašto nije napravljena drugačija organizacija rada? Kad je reč o modelu uštede, skraćivanjem časa za samo pet minuta, ne bi se gubilo na kvalitetu nastave, a u startu bi bio smanjen boravak dece u školi za 10 odsto, samim tim i potrošnja struje“, ističe Markov.

On ocenjuje da se moglo razmisliti i o opciji da škole koje imaju minimum prostornog kapaciteta pređu na jednosmenski način rada, a na nivou države moglo bi da se razmisli o tome da ove godine ne bude vraćanje časovnika na zimsko merenje vremena „kako bi bio iskorišćen veći deo dana i dnevne svetlosti“.

Povodom upozorenja sindikata da bi linearna štednja struje i grejanja ugrozila bezbednost učenika i nastavnika, Markov ističe da se nijedna škola neće oglušiti o dopis Ministarstva prosvete ukoliko može da ga sprovede, ali da, ukoliko u školskim zgradama ne bude dovoljno dnevne svetlosti, „nećemo bauljati po mraku“.

Upitan da li su škole od ministarstva dobile preporuku ili direktivu, Markov kaže da je Ministarstvo rudarstva i energetike poslalo Ministarstvu prosvete „plan uštede energije za predstojeću zimu“, koji je samo prosleđen na imejl adrese škola, koje dopis „shvataju kao direktivu, a ne preporuku“.

U vezi s tim problem je, naglašava Markov, imenovanje lica za kontrolu sprovođenja plana uštede energije.

„Škole imaju po jednog kontrolora, da li on treba da ide po učionicama i proverava jesu li isključena digitalna nastavna sredstva? Nije precizirano šta se događa ukoliko škola ne uspe da postigne uštedu propisanu direktivom, kakve su posledice po školu i direktora? Ima mnogo nedoumica, a bilo je vremena da se sve reši pre početka školske godine“, kaže Markov.

Nemojte da sve ide preko leđa nastavnika i direktora, hajde da probleme rešimo, apelovao je Markov.

Upitan kako će škole reagovati ukoliko problemi o kojima govori ne budu rešeni, on je rekao da će „i ovo ovakvo kakvo je proći, kao što je prošlo i u vezi s problemima tetkica i drugih zaposlenih u obrazovanju koji primaju minimalnu zaradu, pa sada moraju da plaćaju sudske troškove u rasponu od 14.000 dinara do 60.000 i više dinara“.

Tetkice su ranije zaključno sa Vrhovnim kasacionim sudom (VKS) dobile sudski spor zbog neisplaćivanja regresa i toplog obroka, ali kada je počela isplata od 100.000 dinara do 300.000 dinara po tužbi, VKS je revidirao presudu, zbog čega sada svi zaposleni u školama kojima je država isplatila novac na osnovu pravosnažnih presuda, moraju da vrate i dobijenu svotu i da plate troškove sudskog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari