GSPRS „Nezavisnost“ o merama štednje struje: Ne žrtvujte školstvo 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Nije moguće ostvariti linearno smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za 15 odsti, u odnosu na isti period školske 2021/2022. godine u svim obrazovnim ustanovama, poručuju iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, povodom dopisa Ministarstva rudarstva i energetike o planu uštede energije za predstojeću zimu.

Iz tog sindikata podsećaju da je prethodne školske godine nastava u Srbiji realizovana po sistemu „semafora“, u skladu sa epidemiološkom situacijom na nivou opština i gradova.

Model rada na daljinu je, dodaju, podrazumevao odsustvo učenika i zaposlenih iz škola, odnosno maksimalnu uštedu energenata u školi, a povećanu potrošnju u domaćinstvima učenika i nastavnika.

„Kombinovani model nastave takođe je rezultirao smanjenjem ukupne potrošnje energenata u školama. Kada se ovome doda i činjenica da je u znatnom broju ustanova obrazovanja i vaspitanja tokom prethodne školske godine već u potpunosti ostvaren prelaz na LED rasvetu, u nekima i zamena stolarije slabe energetske efikasnosti, jasno je da je za mnoge škole nedostižan planiran nivo uštede“, navode iz GSPRS „Nezavisnost“.

Ovaj sindikat predlaže da se ušteda sagledava u odnosu na period pre pandemije.

„Naglašavamo da nisu prihvatljive nikakve mere u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije koje bi dodatno urušile kvalitet nastave ili bezbednost dece i učenika. Ideje poput isključenja računara odmah nakon upisivanja časa u elektronski dnevnik, stavljanja projektora i pametnih tabli van upotrebe, smanjenja ili isključenja osvetljenja u hodnicima i po stepeništima škola smatramo opasnim kako za bezbednost učenika i zaposlenih, tako i za kvalitet nastave i praćenje učeničkih postignuća na časovima“, navode iz „Nezavisnosti“.

Poručuju i da „žrtvovanje školstva ne samo da je neopravdano, već je i uzaludno, posebno u svetlu činjenice da ministarka Mihajlović ne uvažava preporuke Fiskalnog saveta RS, prema kojima je kontrola plata i broja zaposlenih glavna rashodna mera za ozdravljenje EPS-a“.

Umesto toga, kažu, potpredsednica Vlade upozorava javnost da je „potrebna veća solidarnost” jer se „borimo da pomognemo EPS-u da proizvodi više”.

Iz GSPRS „Nezavisnost“ navode da predlog skraćenja trajanja časova ima smisla jedino ako se učenicima omogući nastava koja aktivira i moderne tehnologije.

„U protivnom, očekujemo da nam Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom rudarstva dostavi fenjere i parafinske sveće za što efikasniji povratak u 12. vek“, zaključuju iz „Nezavisnosti“.

Prethodno se, podsetimo, o dopisu školama da naprave plan uštede električne enegrije oglasio i Forum beogradskih gimnazija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari