Forum srednjih stručnih škola: Prosvetari zaboravljeni i otpisani 1Izvor: Forum srednjih stručnih škola

„Zaboravljeni i otpisani“. Pod ovim geslom članovi Foruma srednjih stručnih škola Beograda održali su danas protest i performans ispred zgrade Ministarstva prosvete, ukazujući na loš materijalni položaj prosvetnih radnika i probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Učesnici su nosili lutke sa likovima premijerke Ane Brnabić i ministra prosvete Branka Ružića, a prikazan je i njihov „razgovor“ u kome „premijerka“ na pitanje „ministra“ koliko će biti povećane plate zaposlenima u prosveti odgovara da to nije prioritet i da će to rešiti jednog dana. „Ministar“ je ukazao „premijerki“ da neke škole nemaju toalete i fiskulturnu salu, a da je topla voda san svake škole, na šta ga je ona upitala da li se to može digitalizovati.

Predstavnici Foruma srednjih stručnih škola predali su ministru prosvete zahteve da se obezbede sistematski pregledi za sve zaposlene u prosveti, da se povećaju zarade i da se radnicima u obrazovanju isplate novogodišnje nagrade, topli obrok i regres.

– Nastavnici su zaboravljeni i otpisani. Srednje stručne škole i gimnazije su, uz osnovnoškolske ustanove, bedem srpske prosvete. I pored toga, obrazovni sistem podneo je nateži udarac tranzicije. Čuli smo da će plata biti povećana za sedam odsto od janura 2022. godine. Da li je to i takvo povećanje dostojno nastavnika – upitao je na skupu predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

On je kazao da je prosečna neto zarada u Srbiji za septembar iznosila 65.218 dinara, što je daleko više od prosečne zarade nastavnika.

– Još ružnija stvar je da naše tetkice primaju 23.000 dinara, a onda im država udeljuje milostinju do minimalne zarade. Lukavo smišljen plan da bi se načinila šteta zaboravljenim i otpisanim nastavnicima. Uredbu koju ste doneli, a koja je ustvari kamuflaža, je providna. Umesto da tetkice prime časno zarađen minimalac, vi im dajete oko 23.000 dinara, a ostalo donirate, jer na taj način umanjujete i zaradu nastavnika – kazao je Antić.

On je istakao da Vlada ne poštuje uredbu koju je sama donela, a po kojoj  raspon zarada zaposlenog sa najnižim koeficijentom (5,99) i zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme (17,32) iznosi 1: 2,89.

Kada bi se ta uredba poštovala nastavnici bi zarađivali 97.857 dinara, odnosno 35.808 dinara više nego sada.

Antić je kazao i da novogodišnje nagrade nisu isplaćene od  2014. godine i izrazio negodovanje što za dve godine, koliko traje korona, prosvetni radnici nisu dobili ni reč hvale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari