Forum srednjih stručnih škola traži poštovanje Uredbe o koeficijenima 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Forum srednjih stručnih škola Beograda zatražio je poštovanjen Uredbe o koeficijentima i pravično vrednovanje svačijeg rada u prosveti.

„Kada bi se poštovalo ono što je propisano Uredbom o koeficijentima, zaposleni sa VII stepenom stručne spreme bi kući morao da nosi 2,89 puta veću zaradu od fizičkog radnika. Kada bi to zaista bilo tako, kada bi zakoni važili i u praksi, osnovna mesečna neto zarada zaposlenog sa VII stepenom bi od 1. januara 2022. godine iznosila 102.346 dinara. Naše tetkice u školama bi za mesec koji ima 176 radnih sati, po obračunu od 1. januara 2022. godine imale 35.414 dinara. Ne slažemo se i ne prihvatamo činjenicu da naše tetkice dotirate sa oko 10.000 dinara i na taj način unižavate i omalovažavate njihov rad“, poručuju iz Foruma, reagujući na najavljeno povećanje zarada u obrazovanju.

Ono što, kako dodaju, zabrinjava je da prosvetni radnici ćute i saginju glave i ne ukazuju na ovu anomaliju.

„Sindikati ne predstavljaju pretnju vlasti, jer su razjedinjeni i nejedinstveni i jer  su izgubili kontakt sa svojim sindikalnim članstvom. Fingiraju proteste i prave se da kao nešto rade. Sindikalni lideri više gledaju svoju platu koja je dva i više puta veća od plate prosvetnog radnika u Srbiji. Pojedini tzv. lideri sindikata, kojima više niko ne veruje, zatvorili su se u svoje kancelarije i izgubili svaki kontakt sa stvarnošću. Licitiraju sa procentima za povećanje plate bez ikakve ekonomske analize i primene adekvatnih kriterijuma“, navode iz Foruma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari