Forum srednjih stručnih škola traži povećanje plata 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Forum srednjih stručnih škola Beograda zatražii je hitno povećanje plata u obrazovanju, kao i da Vlada prestane sa nezakonitim korekcijom do minimalca koji dobiju neki zaposleni u ovom sektoru.

U pismu  ministarstvima prosvete i finansija i Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije,  Forum podseća da se zakon godinama ne poštuje i da su plate zaposlenih u prosveti manje nego što bi trebalo da budu.

Osnovica za obračun plata u osnovnim i srednjim školama, odlukom Vlade Srbije, u ovoj kalendarskoj godini iznosi 3.582,58 dinara (neto). Shodno Uredbi o koeficijentima, raspon zarada zaposlenog sa najnižim koeficijentom (5.99) i zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme (17,32) iznosi 1:2,89.

Zaposleni sa VII stepenom morao bi kući da nosi 2,89 puta veću zaradu od fizičkog radnika.

Kada bi se zakoni poštovali, a brojevi iz Uredbe imali značaja, neto osnovica za obračun zarada bi morala iznositi najmanje 5.650 dinara. Tek sa tom osnovicom, zaposleni sa najnižim koeficijentom bi zaradio minimalnu zaradu, odnosno nezakonite korekcije više ne bi bilo, pojašnjavaju iz Foruma.

„Kada bi to zaista bilo tako, kada bi zakoni važili i u praksi, kada bi se primenjivali, osnovna mesečna neto zarada zaposlenog sa VII stepenom bi iznosila 97.857 dinara, odnosno 35.808 dinara više nego sada“, ukazao je sindikat.

Forum traži da minimalna zarada bude realna i u skladu sa zakonom, a ne dotirana i lažna, jer se na taj način u potpunosti obesmišljavaju zarade u obrazovanju.

„Zar nije sramota reći da u zemlji Srbiji tetkica zarađuje svega 22.000 dinara, pa im vi, kao Crveni krst, dotirate do minimalne zarade? Zahtevamo da se ova nepravilnost i nezakonitost ispravi i to u što kraćem vremenskom roku. Zahtevamo da tetkice zarađuju minimalnu zaradu bez dotiranja, a na taj način i oni sa VII stepenom stručne spreme budu plaćeni shodno Uredbi, odnosno 1:2,89′, navode u Forumu.

Oni su zatražili i isplatu Novogodišnje nagrade, koju su zaposleni u prosveti poslednji put dobili 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari