(FOTO) Najstarija kuća u Novom Sadu - Špilerov barokni dom - ponovo sija kao nekad 1Foto: A. L./Danas

Obnovljene su fasade i krov na Špilerovoj kući u Petrovaradinu koja se smatra za stariju i od Novog Sada.

Radovi na kako je zovu „najstarijoj novosadskoj kući“ u Vladimira Gortana broj 8, u Petrovaradinu, trajali su duže od godinu dana i koštali su 28,8 miliona dinara. Ovaj barokni dom određen je za spomenik kulture odlukom Vlade Srbije 2013. godine.

Iako je bila pod zaštitom države, kuća je godinama propala. Pre tri godine u javnosti su se pojavile informacije da bi mogla biti čak i srušena.

Međutim, novi vlasnik kuće je tu vest odmah demantovao nudeći gradu da ovaj objekat pokloni, ali da u zamenu dobije priliku da na parceli pored, čiji je takođe vlasnik, izgradi novi stambeni objekat.

Tako je i dogovoreno, u dvorištu ove kuće, van zone zaštite, privatnik je dobio dozvole da gradi zgradu koja će imati prilaz iz druge ulice. Ti radovi još nisu počeli.

(FOTO) Najstarija kuća u Novom Sadu - Špilerov barokni dom - ponovo sija kao nekad 2
Kako je pre obnove izgledala Špilerova kuća, foto: ZZZSKNS

Radovi su obuhvatali zamenu oštećenih i degradiranih elemenata fasada i krova, radove na restauraciji i konzervaciji malterske plastike, fasadne stolarije, bravarije i trotoara od cigle starog formata, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Površine dotrajalog i oštećenog maltera sa fasade su obijene do zdrave podloge – opeke. Malterisanje kontaktne zone fasade i trotoara urađeno je hidroizolacionim vodoodbojnim malterom.

Kompletna fasada je završno ofarbana paropropusnom silikatnom bojom u belom tonu prema autentičnom rešenju.

„Obnovljen je kompletan krov: popravka i zamena oštećenih elemenata krovne i dela tavanske konstrukcije, zamena krovnog pokrivača novim. Restaurirani su karakteristični nosači oluka od kovanog gvožđa. Obnavljeni su karakteristični elementi krova sa ukrasnom profilisanom drvenom gredom na mestu preloma krova, kao i autentična rešenja obrade slemena i grbina od lima“, kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda.

Kako dodaje, radovima je obuhvaćena konzervacija i restauracija originalne stolarije, zamena elemenata koji su znatno oštećeni, kao i ugradnja novih elemenata izrađenih po uzoru na originalne, koji su u ranijim intervencijama uklonjeni ili zamenjeni neadekvatnim.

Ovim radovima obuhvaćeni su prozori sa svim elementima, kao i vrata u stambeni deo objekta i podrum.

„Usled zastoja u nabavci adekvatnog materijala za ove radove i potrebe za ručnom izradom pojedinih novih elemenata po uzoru na uništene autentične elemente okova, ugradnja i završna obrada stolarije očekuje se u najskorije vreme“, nastavio je Jokić.

„Špilerova kuća“ nalazi se u naselju Stari Majur, nekada zvanom Ljudevit Dol na teritoriji Petrovaradina, van utvrđenja. Sačuvana je kao jedna od najstarijih i najvrednijih stilskih kuća u Vojvodini. Današnji naziv nastao je po vlasniku iz prve polovine 20. veka, ali je istorija ovog objekta mnogo duža.

„Njen rani istorijat, za sada, nije pouzdano utvrđen. Sačuvana je legenda da su kuću u prvoj polovini 18. veka izgradili petrovaradinski Jezuiti i da su je, navodno, koristili kao letnjikovac. Prvobitna osnova kuće ucrtana je na planu Petrovaradinske tvrđave iz 1750. godine, što ukazuje na vreme njenog nastanka. Ovaj barokni objekat, tipa „kuće u prirodi“, nepoznatog autora i godine gradnje, sa jedinstveno rešenim eksterijerom kome poseban pečat daje volumen mansardnog krova i masivna lučno završena kapija, sa jedinstveno primenjenim konceptom dekoracije u enterijeru, raritetan je primer stilskog arhitektonskog dela“, kazao je Jokić.

Jezuiti su u Petrovaradinu boravili od 1693. pa sve dok ovaj katolički red nije zabranjen, 1773. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari