Fotografije Stambolića asistirale istrazi, Vulinov nastup je sabotira 1Foto: Wikipedia/ Stevan Kragujević

Postoji li razlika između fotografija masakriranih posmrtnih ostataka koje predstavljaju dokazni materijal u krivičnom postupku koji se vodi protiv grupe Veljka Belivuka i fotografija krvavih patika bivšeg predsednika predsedništva SR Srbije Ivana Stambolića ili snimka streljanja bosanskih civila?

Za predstavnike vlasti – razlika ne postoji.

Tako je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, braneći se od optužbi da je nepotrebno objavljivao fotografije uznemirujućeg sadržaja ugrožavajući aktivnu krivičnu istragu, izjavio da je reč o “strašnom licemerju”.

„Ja ću vas podsetiti da je odmah posle petog oktobra 2000. godine, prvo što se prikazivalo na televiziji neprekidno, svakog dana, jesu bile krvave patike Ivana Stambolića. Podsetiću vas da su prikazivali rendgenski snimak glave Ivana Stambolića, sve sa metkom unutra i to se neprekidno pojavljivalo. I stalno se prikazivalo i tu nikome ništa nije smetalo. Podsećam da u akciji ‘Sablja’ kada su u obračunu sa policijom poginuli onaj Šiptar i Luković Кum, kako god da su se zvali ti kriminalci, da su njihovi krvavi leševi bili prikazivani stalno i to nikome nije predstavljalo nikakav problem“, kazao je Vulin, istakavši da je on i očekivao hajku zbog objavljenih zločina klana Belivuk-Miljković.

Da se objavljene fotografije ne mogu porediti smatra Zoran Živković, premijer Srbije u vreme policijske akcije Sablja.

Kako ističe za Danas, fotografije Ivana Stambolića su objavljene u vreme dok se još uvek nije znalo ko je odgovoran za njegovo ubistvo.

– Objavljivanje tih fotografija trebalo je da motiviše ljude koji imaju kakva saznanja o zločinu da se jave policiji i pomognu u istrazi. S druge strane, Belivuk i njegova grupa se već nalaze u pritvoru i istraga protiv njih uveliko traje. Nisam siguran šta vlast pokušava da postigne objavljivanjem tih fotografija, osim da Belivuku pošalje poruku da ćuti i da ne govori o odnosu koji je imao sa predstavnicima vlasti, navodi Živković.

Nedugo nakon Vulinove izjave, u njegovu odbranu stao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdeći da će od ministra unutrašnjih poslova tražiti da javnosti pokaže još stvari.

Kritke zbog objavljivanja fotografije i on je okarakterisao kao licemerne, podsećajući na period pre njegovog dolaska na vlasti i fotografije ubijenih vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića.

„Tada im te fotografije nisu smetale, a koje su bile jednako, a čak i teže od ovih, nije im smetalo da objavljuju sve kosti iz Batajnice, kosku po kosku iz Btatajnice (gde je masovna grobnica Albanaca) …a prikazali su i snimke kako se uživo ubijaju ljudi u Srebrenici, streljanjem u potiljak“, rekao je on.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava naglašava da je analogija između fotografija Belivukovih žrtava i civilnih žrtava rata sramotna i neodrživa.

– Postojao je kratak period kada se u javnosti govorilo o žrtvama ratnih zločina počinjenih u ratovima devedesetih. I u tom periodu su i objavljeni snimci u kojima pripadnici jedinice Škorpioni streljaju civile u Trnovu. Ti snimci jesu uznemirujući, ali je postojao viši društveni interes da oni budu objavljeni. Međutim, i pre i nakon tog kratkog peroda, nastupio je zavet ćutanja kada su zločini srpskih snaga u pitanju. O masovnoj grobnici u Batajnici se godinama nije čula ni reč, navodi Đurić dodajući da je jasno da predstavnici vlasti fotografije iz predmeta Belivuk koriste zarad predizborne kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari