FPN: Fakultet političkih nauka nije politički akter, autonomija zagarantovana Ustavom i zakonima 1Foto: Screenshot Facebook/Fakultet političkih nauka - Univerzitet u Beogradu

Uprkos povremenim razlikama u mišljenjima, svojstvenim svim mislećim bićima, izvesno je da su svi zaposleni i svi studenti Fakulteta političkih nauka neupitno kohezivni u nastojanju da čuvaju autonomiju koju našoj instituciji garantuju Ustav i zakoni Republike Srbije, naglašeno je u saopštenju Fakulteta političkih nauka.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izabrane su na sednici Vlade Srbije za članice Saveta Fakulteta političkih nauka, a tim povodom oglasio se i sam Fakultet političkih nauka saopštenjem u kom je napomenuto da „nikada u istoriji Fakulteta se nije desilo da predstavnici Osnivača delujući kroz Savet Fakulteta prekrajaju volju Saveta, bilo izbornu ili ma koje vrste“, te da „na kraju, ukoliko bi takva intencija i postojala, nema sumnje da bi se predstavnici Fakulteta i studenata u Savetu odlučno suprotstavili“.

„Svesni smo da živimo u eri duboke polarizacije, prenaglašene netrpeljivosti i pojačane senzibilnosti na sve društvene događaje. Jasno čujemo i pozive mnoštva aktera da se kao Fakultet odredimo prema različitim političkim procesima u našoj državi. Međutim, iako u imenu naše institucije stoji reč ‘politika’, Fakultet političkih nauka nije politički akter. Niti bi to ikada smeo da postane, jer bi se na taj način svojevoljno odrekao zagarantovane autonomije i iz akademske institucije prerastao u političku. Za razliku od ustanove, sloboda je i pravo svakog pojedinca, da kritičkim promišljanjem oplemenjuju demokratske procese u našoj državi. Mi ćemo, kao škola demokratije, dijaloga i kritičke misli, nastaviti da obrazujemo generacije studentkinja i studenata, učiti ih da misle i izlažu kritici sve, uključujući i instituciju sa koje potiču“, zaključeno je u saopštenju Fakulteta političkih nauka.

Savet je organ upravljanja Fakulteta čije su osnovne nadležnosti, između ostalog, donošenje Statuta Fakulteta, na predlog Nastavno-naučnog veća Fakulteta, izbor dekana, na predlog Nastavno-naučnog veća Fakulteta, kao i donošenje finansijskog plana Fakulteta, takođe na predlog Nastavno-naučnog veća Fakulteta, pojašnjeno je u saopštenju.

U okviru saopštenja je objašnjeno da Savet Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka broji 27 članova. Od toga 15 predstavnika Fakulteta, 13 bira Nastavno-naučno veće Fakulteta, a dva Stručna služba Fakulteta, 4 predstavnika Studentskog parlamenta Fakulteta i 8 predstavnika Osnivača.

Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju članove Saveta Fakulteta u svojstvu Osnivača imenuje Vlada Republike Srbije ”… iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti oba pola”, podsetili su sa FPN-a.

Rešenjem o imenovanju članova Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, objavljenom u Službenom glasniku RS (036/2021) 9. aprila 2021. godine, Vlada Republike Srbije je imenovala 8 predstavnika Osnivača. Između ostalih, ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, gospođu Jadranku Joksimović, i potpredsednika Vlade i ministra kulture i informisanja, Maju Gojković, čija su imenovanja izazvala najveću pažnju javnosti, objašnjeno je u saopštenju.

„Podsećamo da, kao što izbor članova Saveta iz redova fakultetskih organa i studenata mora ostati slobodan i izvan volje bilo koga osim onih koji ih biraju, isto tako Fakultet nema osnova da utiče na opredeljenje Vlade Republike Srbije. Eventualne dileme o sukobu interesa članova Saveta Fakulteta iz reda Osnivača treba da rešavaju nadležne institucije“, saopšteno je sa FPN-a.

„Ne sporeći ni u kom slučaju izvorno pravo Osnivača da imenuje svoj deo predstavnika u Savet Fakulteta“, sa FPN-a su uputili na činjenicu da Univerzitet u Beogradu „kao ustanova od posebnog nacionalnog značaja podrazumeva i više od ispunjavanja zakonskog osnova da se članovi Saveta biraju ‘iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti oba pola’, već zahteva i osobe od ugleda u najširem društvu i akademskoj zajednici“.

Kako su naglasili, Osnivač na imenovanje predstavnika u Savetu Fakulteta ima pravo shodno Zakonu o visokom obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari