FPN uputio pismo podrške Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Nastavnici Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu uputili su danas pismo podrške Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, zabrinuti jer su zaposleni sprečeni da obavljaju svoj posao, a studentima uskraćena mogućnost obrazovanja.

Neprihvatljivo je da malobrojne nasilničke grupe uspostavljaju standarde akademskih sloboda i funkcionisanja obrazovnih institucija, navodi se u pismu podrške koje je potpisalo 47 nastavnika FPN i osuđuje progon i targetiranje profesora, kao i okupacija i uzurpacija fakultetskih prostora.

Filozofski fakultet u Novom Sadu su u četvrtak, 28. marta stavljeni lanci i katanci od malobrojne grupe nepoznatih osoba, a na poziv studenta prorektora Univerziteta u Novom Sadu, podseća se u pismu.

Tome je prethodio ultimatum fakultetu sa ciljem nametanja kadrovske politike na fakultetu i ugrožavanja autonomnog delovanja fakulteta.

Podržavamo kolege i koleginice u borbi protiv nasilja i zalažemo se za očuvanje autonomije univerziteta i slobode izražavanja, navodi se u saopštenju nastavnika FPN.

Akademske institucije moraju delovati u skladu sa vlastitim standardima i procedurama, a ne proizvoljnim i nasilnim ultimatumima, dodaje se u pismu.

Zahtevamo da državne institucije omoguće nesmetanu nastavu i rad fakulteta, da identifikuju odgovorne i na taj način ispitaju legitimnost blokade koja pretenduje da se nazove studentskom.

Pozivamo kolege i koleginice iz akademske zajednice da se solidarišemo i zajednički čuvamo akademske slobode i dostojanstvo profesije. Ne smemo ćutati, poručuju nastavnici beogradskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari