Francuski privrednici posetili Kragujevac u okviru projekta Bonžur Srbija 1Foto: Grad Kragujevac

Projekat “Bonžur Srbija” pokrenut je na inicijativu Francusko-srpske privredne komore u cilju podsticanja privredne saradnje Srbije i Francuske.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je bio domaćin delegaciji francuskih privrednika u okviru projekta „Bonžur Srbija“.

Delegaciju su predvodili Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji, Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore i Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komore.

U ime Grada Kragujevca, prijem za francusku delegaciju organizovao je gradonač;elnik, Nikola Dašić sa saradnicima.

Francusko-srpska privredna komora pokrenula je i inicijativu „Bonžur Kragujevac“ sa ciljem da spoji dinamiku francuskih preduzeća sa dinamikom razvoja grada Kragujevca, posebno u oblasti visokih tehnologija.

„Smatram da je to odlična inicijativa za unapređenje i povećanje obima saradnje između investitora Francuske i države Srbije. Preko 80% svih francuskih investicija u čitavom regionu je upravo u Srbiji, što znači da mi jesmo država koja privlači kvalitetne investitore, ali svakako da na tome treba i dalje raditi“, rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

Jedna od najavljenih ideja je raspisivanje konkursa na temu održivih gradova gde bi gradovi predstavili svoje projekte iz oblasti zaštite životne sredine, prerade otpada, takozvana „smart city“ rešenja.

„Danas sam imao zadovoljstvo da razmenim mišljenja sa gradonačelnikom Kragujevca o već postojećoj saradnji, pa i u oblasti kao što je „frankofonija“. Želimo da razvijamo saradnju i u toj oblasti, ali i na novim poljima kao što je zaštita životne sredine“, rekao je Pjer Košar, ambasador Republike Francuske u Srbiji.

O privrednoj saradnji u okviru projekta „Bonžur Srbija“ razgovaralo se i u Regionalnoj privrednoj komori.

Francusko-srpska privredna komora je prva poslovna mreža te vrste u Srbiji osnovana 2009. godine i koja broji preko 130 preduzeća.

Osnovna misija ove mreže je podsticanje ekonomske i trgovinske saradnje između ove dve zemlje, povećanje francuskih investicija u Srbiji i posledično otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari