Fransoa Fijon: Premijer lopov 1Fransoa Fijon Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Bivši premijer Fransoa Fijon i njegova supruga Penelopa osuđeni su zbog pronevere javnih finansija u okviru afere „fiktivni poslovi“, koja je izazvala skandal u Francuskoj.

Fijon je osuđen na pet godina zatvora, od kojih tri godine uslovno, zato što je novac iz državne kase iskoristio da bi za suprugu i njihovo dvoje dece uplaćivao plate za obavljanje nepostojećih poslova u svojstvu njegovih asistenata. Sud je utvrdio da je on supruzi platio 831.400 evra, u skandalu koji je 2017. potpuno osujetio njegov pokušaj da postane predsednik.

Fijon će morati da plati kaznu od 375.000 evra i zabranjena mu je javna služba u narednih 10 godina. U presudi se navodi da je Fijon (66), koji je bio premijer u vladi Nikole Sarkozija, narušio poverenje u francuske političare. Sud je rekao i da je Penelopi Fijon (64) „isplaćen maksimalan mogući iznos“ i da su sume novca bile „prekomerne za njene aktivnosti“.

Ona je proglašena krivom i za saučesništo u proneveri i prikrivanje javnih sredstava i dobila je tri godine uslovno. Par, koji ima petoro dece, dodatno je osuđen zbog „zapošljavanja“ dvoje najstarije dece. Fijonovi poriču optužbe i uložili su žalbu na presudu.

Fransoa Fijon je bio premijer od 2007. do 2012. U januaru 2017. je bio na dobrom putu da postane novi lider Francuske na predsedničkim izborima. Međutim, to se promenilo kada je satirični francuski časopis Okovani patak objavio da je on isplaćivao svojoj supruzi i deci novac za navodne poslove, što je preraslo u skandal poznat pod imenom „Penelopagejt“.

Iako je Fijon insistirao da je njegova supruga bila redovno zaposlena i da je otvarala njegova pisma i pomagala mu u radu za parlament, u javnost je izašao snimak jednog intervjua koji je ona dala deset godina ranije i u kojem je izjavila da „nikada nije zapravo bila njegov asistent niti bilo šta slično“.

Optužbe koje su potom usledile su Fijonu nanele veoma veliku štetu naročito zbog toga što je važio za kandidata „čistih ruku“ koji nikada nije bio umešan u bilo šta inkriminišuće niti je bio pod istragom.

Fijon je pokušao da ublaži bes javnosti tako što je bacio senku sumnje na verodostojnost intervjua i tvrdio da je konfuzija nastala zbog toga što je njegova supruga tada govorila na engleskom, a da reč „asistent“ znači nešto drugo na francuskom. Ipak, on je eliminisan iz predsedničke trke u prvom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari