Smenjeni predsednik Paragvaja Fernando Lugo izjavio je juče da je njegov impičment „parlamentarni udar“ i „predodređena kazna“ koja nije doneta na osnovu merodavnih dokaza. Lugo je pozvao pristalice da ostanu mirni, sugerišući da bi reakcije u narodu i međunarodnoj zajednici mogle da navedu senatore da promene svoju odluku. Na pitanje da li ima nade da će ponovo preuzeti funkciju, Lugo je rekao da je „u politici sve moguće“.


Frederik Franko je kao potpredsednik posle smene Lugoa preuzeo dužnost predsednika. Lugo je rekao da je Franko prihvatio da bude predsednik kroz proces „udara političkim suđenjem“ zato što je „sigurno uveren da je sposoban za vladanje“. „Njegova vlada će morati da se odupre blokadi koja je najavljena u zemljama regiona“, rekao je Lugo, pošto su mnogi latinoamerički lideri osudili njegovu smenu, pored ostalih vlade Brazila, Argentine, Čilea, Kube i Venecuele.

Predsednica Argentine Kristina Kiršner najavila je da će povući ambasadora iz Paragvaja dok se „ponovo ne uspostavi demokratski red u zemlji“. Kubanska vlada je u subotu saopštila da neće priznati novu vladu Paragvaja, a smenu Lugoa nazvala „parlamentarnim državnim udarom protiv ustavnog predsednika i bratskog naroda Paragvaja“.

Čile je saopštio da je smena izvršena bez poštovanja minimalnih standarda, a kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos je istakao da ne treba zloupotrebljavati pravne procedure i da će pomoći održavanju stabilnosti i demokratije u zemlji. Nemački ambasador u Paragvaju Klod Robert Elner izjavio je da je promena izvedena u okviru zakona i ustava i da će nastaviti normalno saradnju sa Paragvajem. Američki Stejt department pozvao je sve građane Paragvaja da budu mirni, smireni i odgovorni.

U Paragvaju su izbili protesti kojima se traži povratak Luga na mesto šefa države. Učesnici protesta izrazili su nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, institucionalnog udara i pozvali na štrajkove i dalje proteste. Demonstranti su optužili „korumpiranu“ elitu za cinično manevrisanje u cilju svrgavanja Lugoa.

Demonstranti su istakli da će braniti državnu televiziju, pošto je administracija novog predsednika Frederika Franka navodno počela da je cenzuriše. Prema izveštajima lokalnih medija, Frankov savetnik za komunikacije došao je u državnu TV stanicu u petak i zahtevao programsku šemu. Direktor televizije je nekoliko sati posle impičmenta podneo ostavku. Lugo je odlukom parlamenta svoje zemlje smenjen sa funkcije, pošto je 39 senatora glasalo za njegovu smenu dok su četiri bila za to da on ostane predsednik, a dvojica su bila odsutna. Pre toga Lugou se nekoliko sati sudilo pred paragvajskim Senatom, gornjim domom parlamenta, po optužbi za malverzacije i zbog uloge u krvavom razračunu policije sa farmerima bezemljašima u kojem je 17 ljudi poginulo.

Lugo je u televizijskoj emisiji rekao da je pre suđenja pred Senatom u petak posetio katoličke biskupe i da se složio da prihvati ishod procesa za koji smatra da je nelegitiman samo da bi izbegao krvoproliće.

„Situacija je normalna“

Franko je u subotu počeo da formira svoju novu vladu, uz obećanje da će poštovati međunarodne obaveze, privatno vlasništvo i da će sarađivati sa latinoameričkim liderima kako bi minimalizovao diplomatske posledice. U obraćanju stranim novinarima, Franko je pokušao da pokaže da je situacija normalna i da nema protesta, istakavši da su ga građani izabrali za potpredsednika na izborima 2008. „Naš ministar spoljnih poslova će otputovati u Argentinu, Brazil i Urugvaj da se sastane s vlastima i objasni im da ovde nema prekida demokratije. Prenos vlasti putem političkog suđenja je ustanovljen u nacionalnom ustavu“, rekao je Franko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari