Funkcioneri kao Stefanović narušavaju ugled policije 1Foto: Bogdan Spasojević

Od trenutka kada se desetine hiljada ljudi pridružilo protestima Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, počele su i ozbiljne pretnje, praćenja i druge vrste pritisaka na naše aktiviste i aktivistkinje, zbog čega smo nadležnim organima tužilaštva i MUP-a podneli prijave protiv preko 50 osoba.

Do danas, međutim, nemamo informacije da je makar jedna osoba zbog ovih dela kažnjena, pa ni saslušana, ističe za Danas Radomir Lazović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Naš list objavio je juče reagovanje MUP-a zbog teksta „Ministar Stefanović štiti izvršioce krivičnih dela“, u kojem je sagovornik Danasa upravo Radomir Lazović. U svom reagovanju, MUP demantuje tvrdnje Lazovića da policija ne reaguje na prijave upućene putem društvenih mreža aktivistima Inicijative, „s obzirom da je MUP u skladu sa svojim nadležnostima postupao u svim slučajevima prijavljenih pretnji“, dodajući da su to „tendenciozne optužbe na račun potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koje su apsolutno netačne i zlonamerne“.

S druge strane, Lazović u odgovoru MUP-u ističe da je, po prijavama Inicijative iz 2016. godine, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal podnelo zahtev za prikupljanje neophodnih informacija MUP-u, ali da do danas, skoro dve godine kasnije, nema nikakvih rezultata ove istrage.

– Da li bi možda trebalo ćuteći da sačekamo još par godina kako bismo saznali da se MUP ne bavi ni prijavama iz 2017. i 2018. godine? Ugled policije za koji je ministar Stefanović tako zabrinut ne narušavaju građani koji traže zaštitu, već funkcioneri poput njega koji su je stavili u partijsku službu. Ne vidimo šta je taj ugled moglo više narušiti od nedvosmisleno utvrđene činjenice da su njeni pripadnici odbili da se odazovu na pozive građana kako bi obezbedili da fantomi nesmetano izvrše rušenje u Hercegovačkoj. Umesto da zbog toga odgovaraju on i njegovi podređeni koji su ovo omogućili, na sudu smo mi, aktivisti Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, koji smo protestima ukazivali na ovaj zločin ili novinarka NIN-a Sandra Petrušić i sociološkinja Vesna Pešić, koje su o odgovornosti ministra pisale. Na vidimo šta je više moglo narušiti ugled policije nego naredba pomoćnika načelnika PU za grad Beograd da policajac na terenu oslobodi osobu koja je na jednom od protesta pokušala da otme moju koleginicu i danas nositeljku liste „Ne davimo Beograd“ na predstojećim gradskim izborima, Kseniju Radovanović, što je uostalom i Zaštitnik građana nedvosmisleno utvrdio u svom izveštaju, ukazuje Lazović.

Kako naglašava, sve nam ovo govori da ne samo da ministar policije doprinosi tome da počinioci krivičnih dela ne odgovaraju, već i da svesno radi na tome da se o ovim delima u javnosti ne govori na istinit način i da se kazne oni koji neće da ćute o njegovoj odgovornosti.

– Sigurni smo da građani neće dozvoliti da „glavni fantom iz Savamale“, Nebojša Stefanović, izbegne pravdi i zataška svoj udeo u instrumentalizaciji policije za potrebe partije, zaključuje Radomir Lazović.

Prijave i prekršajni postupci

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je ove godine već 17, a prethodne više od 30 prijava povodom mučnih i eksplicitnih pretnji koje sa nekoliko različitih stranica na društvenim mrežama promovišu govor mržnje, pozivaju na nasilje i u komentarima huškaju na ugrožavanje bezbednosti aktivista i aktivistkinja Inicijative. Takođe, protiv aktivista i aktivistkinja Inicijative pokrenuto je više od 30 prekršajnih postupaka zbog organizovanja protesta, pa čak i lepljenja jedne nalepnice na banderu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari