Libijski lider Moamer el Gadafi obišao je juče u jutarnjim satima Tripoli u nastojanju da okupi pristalice u trenutku kada se državom šire antivladini protesti, izvestila je Beta. Istoga dana, jedan od Gadafijevih sinova posetio je pripadnike snaga bezbednosti na istoku Libije, gde je bilo dosta protesta, kako bi ponudio finansijsku pomoć.


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč saopštila je da su najmanje 24 osobe stradale u sukobima između demonstranata i provladinih snaga tokom demonstracija koje od prošle sedmice potresaju Libiju. Ta organizacija je apelovala na libijske vlasti da se uzdrže od upotrebe „smrtonosnog nasilja“ i ocenila da je neophodno pokretanje istrage o smrti ljudi stradalih prethodnih dana. „Snage bezbednosti napadaju mirne demonstrante, što razotkriva realnost Gadafijeve brutalne vladavine“, kazala je Sara Lea Vitson, predstavnica Hjuman rajts voča za Bliski istok i severnu Afriku.

Inostrane agencije su takođe javile da Gadafijev režim šalje narodu upozorenja preko mobilnih telefona da ne dižu glas protiv Vlade. „Rušenje nacionalnog jedinstva predstavlja pretnju za buduće generacije. Samo udruženim snagama možemo raditi na dobrobit Libije“, navodi se u jednoj poruci koju je objavio Si-En-En.

U Bengaziju, drugom po veličini gradu u državi, demonstranti su juče ponovo izašli na ulice, a povod je bila sahrana Libijaca poginulih prethodnih dana. Nasuprot tome, pristalice Vlade okupile su se na ulicama prestonice, uzvikujući parole podrške Gadafiju, kao što su „Branimo Gadafija i revoluciju“, a pojedini su izrazili gnev zbog prisustva inostranih novinara.

Inostrani analitičari ocenjuju da je libijski vođa svestan izazova s kojima se suočava njegova država, pre svega u ekonomiji, budući da je stopa nezaposlenosti vrlo visoka. Si-En-En navodi tvrdnje neimenovanih izvora da je Gadafi nedavno organizovao susrete sa grupama studenata, advokata i novinara, kako bi ih uverio da će situacija biti poboljšana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari