Drugog dana samita Afričke unije (AU) u Gani pojedini lideri izrazili su protivljenje ideji o „panafričkoj vladi“ čiji je glavni zagovornik libijski predsednik Muamer el Gadafi. Predsednik Gane Džon Kufuor naveo je u svom pozdravnom govoru da se afrička ujedinjenost ne dovodi u pitanje, ali da je ključni problem kako to postići.

Drugog dana samita Afričke unije (AU) u Gani pojedini lideri izrazili su protivljenje ideji o „panafričkoj vladi“ čiji je glavni zagovornik libijski predsednik Muamer el Gadafi. Predsednik Gane Džon Kufuor naveo je u svom pozdravnom govoru da se afrička ujedinjenost ne dovodi u pitanje, ali da je ključni problem kako to postići. „Uveren sam da ćemo na kraju razmatranja postići dogovor o tome kakvu vladu želimo, kao i na koji način i u kojem vremenskom periodu ćemo pristupiti realizaciji tog projekta“, izjavio je Kufuor.
Ali, neki lideri smatraju da će zaokupljenost pitanjem afričke ujedinjenosti skrenuti pažnju s drugih važnih tema. Dobitnik Nobelove nagrade za mir Desmond Tutu potpisao je peticiju u kojoj se apeluje na predsednike da se usredsrede na konflikt u sudanskoj pokrajini Darfur. U peticiji se navodi da šefovi afričkih zemalja mogu da biraju, ili će biti slabi i ne obazirati se na patnju nedužnih ljudi, ili će pokazati da su jaki, preuzeti odgovornost i zaštititi ih.
Sudanski predsednik Omar al-Bašir nije prisustvovao samitu jer je njegov bliski saradnik nastradao u saobraćajnoj nesreći. „Njegovo odsustvo neće navesti da promene mišljenje oni koji sumnjaju u to da će svi afrički lideri želeti da uspostave blisku saradnju, kao i u formiranje ujedinjene vlade,“ navodi BBC izveštač iz Akre. Neposredno uoči samita objavljen je izveštaj inostrane statističke agencije Ernst end Jang u kojem se navodi da AU ne može da utvrdi na šta je potrošila 3.000.000 dolara prilikom organizacije skupa afričkih intelektualaca, niti da s preciznošću kaže kolika je plata poslanika parlamenta AU, kao ni članova izvršnog odbora AU. Drugi izveštaj finansijskih stručnjaka AU pokazao je da samo sedam od ukupno 53 zemlje članice na vreme plaća toj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari