Šestodnevna proslava četrdesetogodišnjice od dolaska Moamera el Gadafija na vlast počela je juče u Libiji. Većina afričkih lidera već je doputovala u Libiju na samit Afričke unije koji je održan u ponedeljak. Oni će prisustvovati velikoj vojnoj paradi i ceremonijama kojima će biti obeležene četiri decenije od revolucije u Libiji. Proslavi u Tripoliju prisustvovaće i visoki zvaničnici nekih bivših jugoslovenskih republika.

Međutim, uprkos prethodnim najavama, izvesni broj zapadnih lidera ne prisustvuju svečanosti. Kako se navodi, većina njih neće doći da uveliča Gadafijevo slavlje zbog „političke prašine“ koja se podigla oko oslobađanja i povratka u Libiju jedinog čoveka koji je uhapšen u slučaju Lokerbi. Naime, bivši agent libijske obaveštajne službe Abdel Baset al Megrahi optužen je za rušenje američkog putničkog aviona iznad Škotske, kada je poginulo 270 ljudi. Po njegovom povratku u Tripoli, Gadafi je priredio veliku svečanost, što je izazvalo gnev SAD i Britanije. Silvio Berluskoni, italijanski premijer, bio je u Tripoliju na nekoliko sati u nedelju, ali je napustio Libiju odmah nakon otvaranja prve deonice novog autoputa koji povezuje Tunis i Egipat.

U velikom Zelenom parku u libijskoj prestonici očekuje se prisustvo velikog broja ljudi koji će uveličati Gadafijevo slavlje. Ulice Tripolija preplavljene su zelenim zastavama, a Zeleni trg pun je balona s likom libijskog lidera iz mladosti. Fotografije Gadafija predstavljene su i na mnogobrojnim bilbordima na kojima su ispisani slogani kao što je „Čast je živeti u tvojoj zemlji“ ili „Bez tebe nemoguće se ne bi moglo dogoditi“. U veličanstvenim rimskim ruševinama na obalama Mediterana u Leptis Magni i Sabrati biće održani koncerti u arapskom i zapadnjačkom stilu.

U pustinjskoj oazi Gadames priređen je šou sa 1.000 kamila, a u Tripoliju je 400 izvođača pred 300.000 gledalaca predstavilo libijsku istoriju. Istorijske prilike Afrike dočaralo je i 800 francuskih igrača u afričkim kostimima, a sa dva broda na obali ispaljen je vatromet.

 

Učestvovali i pripadnici Vojske Srbije

U jučerašnjoj paradi, koja je trajala više od dva sata, učestvovalo je i 26 pripadnika Vojske Srbije, svih rodova vojske, koji su u defileu prošli sa četiri srpske zastave Srbija je počastvovana što je pozvana da sa visokom delegacijom učestvuje u obeležavanju 40. godišnjice libijske revolucije, izjavio je za FoNet predsednik Srbije Boris Tadić, po dolasku u Tripoli, gde mu je priređen svečani doček. Srpski predsednik je istakao da će to biti prilika i za unapređenje bilateralnih odnosa. Tadić je na svečanosti predvodio delegaciju u kojoj su bili ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar odbrane Dragan Šutanovac. Tadić je naglasio da će se, tokom boravka u Tripoliju, sastati sa Moamerom el Gadafijem i podsetio da će to biti njegov treći susret sa vođom libijske revolucije u proteklih nekoliko godina. Tadić je najavio da će imati susrete i sa mnogim drugim predsednicima i premijerima delegacija koje prisustvuju proslavi u glavnom gradu Libije. „Biće to prilika za mnoge neformalne razgovore uoči Generalne skupštine UN. Na ovakvim susretima često se mnogo toga uradi efikasnije, nego u formalnim razgovorima“, istakao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari