Gajović: Svi mediji potpuno slobodni; Milivojević: Sloboda medija uopšte ne postoji 1Foto: Vojislav Stojsavljević

Ako kažete da mediji nisu slobodni, znači da su mediji zarobljeni. Ko je to zarobio medije? Ko ih to drži zarobljene? Privatizacija medija u Srbiji je završena 31. decembra 2016. godine. Svi mediji su potpuno slobodni.

To je večeras rekao državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, na panel diskusiji portala Mašina „Kakve medije hoćemo?“, komentarišući nivo slobode medija u Srbiji

On je objasnio da su Reporteri bez granica izneli izveštaj na osnovnu nekih paušalnih informacija da je Srbija pala za 14 mesta na Indeksu slobode medija.

“Jedini mediji koji nisu privatizovani su Politika i deo Večernjih novosti, od stotine drugih, zato što nisu postojali uslovi za privatizaciju. Tanjug je potpuno druga priča”, rekao je Gajević ne objašnjavajući dublje i dalje nerešenu situaciju sa Tanjugom, koji zvanično ne postoji još od 2015. godine.

“Svi mediji su podjednako važni i Ministarstvo kulture i informisanja je uvek spremno na saradnju. Nije važno da li su oni režimski ili opozicioni, svi mediji su na prvom mestu”, zaključio je državni sekretar.

S njim nije saglasna profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević koja smatra da je veoma jasan proces urušavanja demokratije.

“Ono što je zanimljivo prema indeksu Fridom hausa, koja se bavi praćenjem slobode medija, jeste da je pad slobode medija u Srbiji od 2012. godine konstantan, a sada 2019. godine, sloboda, nažalost, uopšte ne postoji. Postoje vrlo precizni pokazatelji da Srbija ide ka neliberalnoj demokratiji”, objasnila je Milivojević.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić naglasio je da nije potreban nikakav izveštaj ili dubinska analiza onoga što se dešava na medijskoj sceni u Srbiji već je dovoljno samo da živite u provinciji.

“Nijedna televizija sa nacionalnom frekvencijom ne izveštava o onome što se stvarno dešava, dok su većina novina tabloidi, a radijske stanice su muzički programi, koji su ispresecani glavnim vestima koje se svuda ponavljaju”, rekao je Bodrožić.

On je dodao “da u današnje vreme ne postoje slobodni mediji“, pogotovo u provinciji.

„Čak ni članovi NUNS-a koji bi po difoltu trebalo da budu malo slobodniji, često pristaju da rade u korist propagande. Velika je tenzija i velika je ekonomska nesigurnost. Novinari su kao i većina stanovništva siromašni, i kao ekonomski zavisni, prosto gube mogućnost da budu nezavisni. Zato su lako podložni cenzuri i autocenzuri“, istakao je predsednik NUNS.

Poslednjih godina finansiranje lokalnih medija je nemoguće, smatra Bodrožić, ukoliko ne fotografišete decu, idete po vašarima i predstavljate tu srećnu, naprednjačku, “svi smo nasmejani” Srbiju.

On je zaključio da je veoma teško razgovarati sa drugom stranom kada ona ne želi da prizna šta se stvarno dešava.

Kako je objasnio predsednik Gradskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Dragan Milanović Pilac, da imamo slobodne medije, javnost bi znala da postoje sindikati.

“Šta je minimum dostojanstva, da li su ljudi brojevi, da li je sve na prodaju, zašto im verujte? Kad mediji i građani odgovore na ova pitanja tada ćemo imati nezavisne medije”, rekao je Pilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari