Gašić na sastanku Mehanizma civilne zaštite EU o iskustvima sa požarima 1Foto: Beta/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić učestvovao je danas na onlajn sastanku u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, na kojem su razmenjena prošlogodišnja iskustva stečena tokom sezone požara na otvorenom.

Gašić je rekao da ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije preduzima širok spektar aktivnosti u cilju prevencije šumskih požara, od jačanja kapaciteta organizacionih jedinica u svom sastavu do podizanja svesti građana o opasnostima koje mogu nastupiti njihovim neodgovornim ponašanjem, saopštio je MUP.

„Bili smo svedoci velikih šumskih požara u regionu jugoistočne Evrope u 2021. godini kada se Srbija pokazala kao jedan od lidera u regionu u pružanju bezrezervne pomoći Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Grčkoj“, kazao je Gašić.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič, ministri i drugi predstavnici nadležnih ministarstava iz više evropskih zemalja, Gašić je naveo da je u planu jačanje tehničkih kapaciteta kroz mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Mehanizam civilne zaštite EU osnovan je 2001. godine, a uz članice Unije, učesnice Mehanizma su i Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Turska, Island, Norveška. Srbija je 2015. godine postala učesnica Mehanizma.

Cilj aktivnosti EU u oblasti civilne zaštite je podrška naporima na sprečavanju katastrofa i jačanje spremnosti jedinica civilne zaštite da deluju u slučaju katastrofa, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari