Pred sam kraj prošle godine sremskomitrovačko AD „Putevi“ prodato je na aukciji u Novom Sadu, za 171 milion dinara, što je gotovo 10 puta veća cena od početne. Kupac preduzeća koje se bavi izgradnjom i održavanjem saobraćajnica je Nada Zmijanac iz Rume, saopštila je Agencija za privatizaciju. Odmah nakon ove aukcije većinski vlasnik ove mitrovačke firme naveo je da ima u planu da je proširi i razvija tako da među 74 zaposlena neće biti višak.

 Početna cena za „Puteve“ na aukciji održanoj 26. decembra, bila je 17,9 miliona dinara, a obaveza kupca je da dodatno investira 30,2 miliona dinara. Na istoj aukciji, isti kupac je postao i većinski vlasnik rumskog Radničkog univerziteta, saopštila je Agencija za privatizaciju. Radnički univerzitet se bavi obrazovanjem odraslih, ima šest radnika, a prodat je po početnoj ceni od 3,85 miliona dinara.

Privatizacija društvenih preduzeća u Sremskom okrugu bliži se kraju. Po podacima Sremske privredne komore na aukcije ili prodaju iz stečaja čeka još 26 preduzeća. Prema ovom izvoru neprodata društvena preduzeća su: staropazovački „MBC 2001“, inđijska „Krivaja“, mitrovački „Unipromet“, vrdnički Zavod „Termal“, šidsko „Ratarstvo Tovarnik“, rumska „Neva“, rumski „Unipromet“, rumsko „Zrno Srem kop“, golubinački IGM „Udarnik“, iriški „Frigo Srem“, pećinački „Silos“, „Agro frut Karlovčić“ u Karlovčiću, „Iriška trgovina“ u Irigu, staropazovačko „Novo doba“, „Subotište“ PDP u Subotištu, Brodogradilište „Sava“ u Mačvanskoj Mitrovici. Na ovom spisku su i četiri sremska vodoprivredna preduzeća za koja još nije izvesno da li će na prodaju ili će biti izuzeta iz privatizacije i pripojena JP „Vode Vojvodine“. O ovom pripajanju svojevremeno je pokrenuta inicijativa, i izrađen elaborat, a razlog za pripajanje je što su delatnosti ovih vodoprivrednih preduzeća od opšteg društvenog interesa u zaštiti od štetnog dejstva voda. Predloženo su podržali i nadležni pokrajinski organi, a za pripajanje vojvođanskom javnom preduzeću bili su i članovi strukovnog sindikata zaposlenih. Ukoliko sve bude teklo u istom pravcu pri JP „Vode Vojvodine“ biće vodoprivredna preduzeća u Vojvodini.

Privatizacija sledi i sremskim preduzećima u stečaju, čiju prodaju sprovodi Centar za stečajeve Agencije za privatizaciju. Na ovom spisku su sremskomitrovačko JP „Matroz“ i Fabrika obuće „Diana“, rumski „Korzo“, inđijska „Trgovina Srem“, „Krušedol“ u Krušedolskom Prnjavoru i šidski „Ukras“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari