Gde od ponedeljka možete kupiti TAG uređaje za brzi prolazak naplatne rampe: Neko i prekoputa svoje kuće 1Foto: Beta/Milan Timotić

TAG uređaj za elektronsko plaćanje putarine u Srbiji od ponedeljka naći će se u prodaji na šalterima JP „Pošta Srbije“ po ceni od 2.022,00 dinara, saopšteno je iz Javnog preduzeća Putevi Srbije. Kako ističu, TAG je namenje isključivo za putnička vozila fizičkih lica.

Ovo je danas i zvanično dogovoreno potpisivanjem ugovora između direktora javnih preduzeća Pošta Srbije i Puteva Srbije, Zorana Đorđevića i Zorana Drobnjaka, u prisustvu ministra Gorana Vesića na štandu ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na Sajmu automobila.

Nakon kupovine TAG uređaja u poslovnicama JP „Pošta Srbije“ korisnici će na jednostavan način registrovati uređaj putem jedinstvene web platforme, što će im omogućiti da plaćanje putarine vrše on-line sa registrovane platne/debitne kartice.

„U narednom periodu očekujemo potpisivanje sporazuma sa zemljama regiona, što će omogućiti ostvarivanje zajedničkog cilja da korisnik sa istim TAG uređajem plaća putarinu u više različitih zemalja“, navode Putevi Srbije u saopštenju.

Gde od ponedeljka možete kupiti TAG uređaje za brzi prolazak naplatne rampe: Neko i prekoputa svoje kuće 2
Foto: JP Putevi Srbije

Sve detalje vezane za korišćenje uređaja kao i prodajne lokacije, dodaju, možete preuzeti na zvaničnoj internet stranici JP „Putevi Srbije“.

Vesić: Oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje

„U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobile, a pre 10 godina bilo 1,8 miliona. Zato smo danas potpisali ugovor da TAG-ovi za elektronsku naplatu trgovine mogu da se kupuju i u poštama,a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima“, kazao je Vesić na Sajmu automobile nakon potpisivanja ugovora između Pošte Srbije i Puteva Srbije.

Vesić je naveo da u Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i da na naplatnima rampama gde se koriste nema gužvi, koje se uobičajene pri ručnoj naplati koju rade inkasanti.

„Zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine“, kazao je ministar.

Podsetio da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

„Na taj način prvi put u istoriji imamo dve cene putarine, jer želimo da ljude dodatno stimulišemo da koriste TAG uređaje“, rekao je Vesić.

On je istakao da je napravljena i web platforma „Open Balkan“ sa Severnom Makedonijom i Albanijom i sa njima se radi na projektu koji će omogućiti da srpski TAG važi i u tim zemljama, kao i da njihovi TAG uređaji važe i u Srbiji, a pregovara se o takvoj saradnji i sa još nekim zemljama u okruženju.

Pomoćnik direktora Puteva Srbije za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaj na šalterima Pošta Srbije prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica.

„Za sada, u naredna dav-tri dana, to je u više od 100 pošta, a Pošta Srbije ima više od 1.500 poslovnica. Mislim da nas u narednom mesecu očekuje distribucija tagova kroz sve poslovnice Pošta Srbije“, kazao je on.

Savić je naveo i da će svi koji kupe TAG uređaj u Poštama Srbije imati popust na korišćenje elektronske naplate putarine, automatski generisan kroz veb platformu u iznosu od šest odsto.

On je ocenio da je veb platforma za elektronsku naplatu putarine prekretnica u poslovanju Puteva Srbije.

Kako je naveo, posebna pogodnost je što će, nakon kupovine TAG uređaja u poslovnicama Pošta Srbije, korisnici na jednostavan način registrovati uređaj putem jedinstvene web platforme, a to će im omogućiti da plaćanje putarine vrše onlajn sa registrovane platne/debitne kartice.

Prema njegovim rečima, veb platforma je osmišljena tako da nju mogu da se povežu i ostali sistemi za naplatu putarine zemalja u region.

„Putevi Srbije trenutno imaju 650.000 korisnika elektronske naplate putarine, a više od 50 odsto prihod koji se ostvari, što je više od 150 miliona evra, više ne ide kroz ruke inkasanata, već uplaćuje elektronski. Više od 75 odsto šlepera i teških teretnih vozila u tranzitu prolazi kroz naplatne stanice bez zaustavljanja, jer koriste TAG uređaje“, rekao je Savić.

On se nada se da će naredne godine biti milion korisnika TAG uređaja u Srbiji.

„Ovakvim rastom za par godina očekuje prolazak kakve propisuju evropske direktive, a to je naplata elektronske putarine po pređenom kilometru, uz naplatu bez zaustavljanja“, zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari