Gde su do sada otkrivene majmunske boginje i koje zemlje nude vakcinu? 1Foto: Shutterstock

Svakoga dana otkrivaju se novi slučajevi majmunskih boginja širom sveta dok sve više zemalja naručuje vakcinu. Prema podacima koje je juče prenela agencija Rojters do sada su majmunske boginje registrovane u 20-ak zemalja, uglavnom u Evropi. Istovremeno, sedam država odlučilo je da nabavi vakcine protiv ove bolesti a neke su već počele da ih nude građanima koji su u posebnom riziku od obolevanja.

Prvi slučaj majmunskih boginja van Afrike, kontinenta gde se obično ova bolest javlja, registrovan je početkom maja. Od tada otkriveno je više od 200 obolelih a agencija Rojters prenela je spisak zemalja koje su prijavile ovu bolest.

Gde se šire majmunske boginje?

U Evropi majmunske boginje otkrivene su u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pored ovih zemalja i Australija, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Kanada i Amerika takođe su registrovale pojedinačne slučajeve obolevanja.

Najviše zaraženih do sada otkriveno je u UK, preko 70. Gardijan piše da pojedini britanski naučnici veruju da je moguće da je virus majmunskih boginja bio prisutan u UK godinama unazad ali da je prolazio ispod radara zdravstvenih radnika, te da povremeni slučajevi obolevanja koji su se javljali u prethodnom periodu nisu bili prepoznati kao majmunske boginje.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/sve-o-majmunskim-boginjama-koji-su-simptomi-kako-se-lece-odakle-su-dosle/

Ko sprema vakcine?

Vakcina napravljena isključivo za majmunske boginje ne postoji već se koriste vakcine napravljene za velike boginje (variola vera) pošto virusi koji izazivaju ova dva obolenja pripadaju istoj porodici.

Vakcina protiv velikih boginja, koje su iskorenjene, štiti 85 odsto od majmunskih boginja. Kako je preneo Institut za javno zdravlje Srbije u svetu postoje dve vakcine koje se mogu koristi protiv majmunskih boginja.

Ove vakcine do sada inače nisu bile u upotrebi u opštoj populaciji, a Svetska zdravstvena organizacija nedavno je kazala da nema potrebe za masovnom vakcinacijom protiv majmunskih boginja.

I pored toga određene količine vakcina do sada su nabavili ili naručili Nemačka (40,000 doza), Velika Britanija, Danska (200 doza), Francuska, Španija, Amerika, Kanada.

Za sada su Britanija, Francuska, Amerika kazale da će ponuditi vakcinu osobama koje su u posebnom riziku od obolevanja – zdravstvenim radnicima i osobama koje brinu o obolelima.

Više o načinima na koje se može sprečiti zaražavanje majmunskim boginjama možete videti ovde. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari