Gde su informacije srpskih službi o ubistvu Ivanovića? 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 17. marta izjavio da će se za dve sedmice srpske službe oglasiti o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, javnost je ostala uskraćena za nove informacije.

Sagovornica Danasa Ksenija Božović, zamenica predsednika Građanskih inicijativa SDP, kaže da je ozbiljno shvatila tu izjavu predsednika Srbije i dodaje da bi trebalo postaviti pitanje šta su istražni organi u Kosovskoj Mitrovici radili prva dva meseca posle Ivanovićevog ubistva, pre nego što su „slučaj zbog složenosti predali Specijalnom tužilaštvu Kosova“.

S druge strane, Rada Trajković ističe za Danas da je ta Vučićeva najava imala za cilj da prikrije pravu prirodu atentata, čija suština zadire u pitanje odgovornosti Beograda za kriminogene aktivnosti i Prištine za ratne zločine na KiM.

Iz Vučićevog kabineta do zaključenja ovog našeg broja nismo dobili nikakav odgovor na pitanje kada će se predsednik Srbije oglasiti, s obzirom na to da su uveliko prošle te „dve nedelje“. Podsetimo, Vučić je na konferenciji za medije 17. marta rekao da će se srpske službe oglasiti o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju.

– Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju, istakao je tada predsednik Srbije.

Ksenija Božović ukazuje da je 17. marta „ozbiljno shvatila izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će za dve nedelje izaći sa informacijama o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića“.

– Nisam očekivala da će baš da saopšti ime ubice, ali sam se nadala da će izneti detalje o toku istrage, jer se čulo da su Beograd i Priština razmenili neke informacije i snimke. Od toga ništa nije bilo – svi ćute, a juče smo čuli i izjavu američkog eksperta za Balkan Edvarda DŽozefa da ‘Beograd zna ko je ubio Olivera Ivanovića’. To je jaka izjava, koju DŽozef obrazlaže tvrdnjom da Priština na severu KiM nema pune ingerencije, jer kosovske institucije nisu uspostavljene u punom kapacitetu, iako su upravo i SAD i Brisel insistirali da istragu o Ivanovićevom ubistvu vodi Priština, ističe Božović.

Ona kaže da treba postaviti pitanje šta su radili prva dva meseca posle Ivanovćevog ubistva istražni organi u Kosovskoj Mitrovici, pre nego što su „slučaj zbog složenosti predali Specijalnom tužilaštvu Kosova“ koje je, prema njenoj oceni, „istragu vratilo na početak“.

– Specijalno tužilaštvo je zvalo sekretaricu SDP da ponovo da izjavu. Svakog trenutka i ja očekujem poziv za Prištinu, gde nameram i da postavim neka pitanja tužiocu. Istraga kao da se ne pomera, pri čemu lica koja je trebalo da se pozovu da svedoče nisu zvali, ali su zato neki od nas tri, četiri puta davali izjave, napominje Božović.

Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM smatra da su Vučićeve najave o informacijama o Ivanovićevom ubistvu bile deo pojačane retorike između Beograda i Prištine, koja ima za cilj zapravo da prikrije pravu prirodu atentata, čija suština zadire u pitanje odgovornosti Beograda za kriminogene aktivnosti i Prištine za ratne zločine na KiM.

– Nisam očekivala da će Vučić bilo šta da kaže, jer su atmosferu i ambijent za ubistvo Olivera Ivanovića pravili ljudi koji su njemu bliski. Nije za očekivati da će se predsednik samooptužiti. Pojačana retorika zvaničnog Beograda i Prištine učinila je da se srpsko i albansko javno mnjenje ponovo razdvoje u trenutku kad su počela da se približavaju oko zahteva za odgovornost za kriminal i ratne zločine, smatra Trajković.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta GI SDP u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Podneto je nekoliko krivičnih prijava, ali i dalje niko nije osumnjičen. Istragu je preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova, koje razmenjuje informacije sa pravosudnim organima Srbije. Tri sedmice posle ubistva, dvojica srpskih policajca privedena su zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mesto zločina. Saradnici Olivera Ivanovića tvrdili su da je on Bezbednosno-informativnoj agenciji prijavio osobe od kojih mu je pretila opasnost. Međutim, Vučić je istog dana kada je Ivanović ubijen rekao da nikakvih direktnih pretnji nije bilo.

Ministarstvo pravde za Danas

Priština da pokaže veću volju za razmenom informacija

Na pitanja da li Ministarstvo pravde ima neke nove informacije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, da li znaju dokle se stiglo sa istragom na Kosovu i da li srpske službe možda imaju neke informacije o ubistvu Ivanovića, dobili smo sledeći odgovor iz ovog Ministarstva: „Privremeni organi na Kosovu uputili su Beogradu pet zamolnica o pružanju pravne pomoći i Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo je na svih pet, dok su na naše tri zamolnice, kosovski organi odgovorili na dve. Ovi podaci pokazuju nedvosmislenu spremnost Beograda da sarađuje sa prištinskim organima, koji će, nadamo se pokazati veću volju za ažurnijom razmenom informacija. Rasvetljavanje okolnosti pod kojima je Ivanović ubijen od velikog je značaja za mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini, posebno sada kada su i politički i međuljudski odnosi vrlo uzdrmani poslednjim dešavanjima u Kosovskoj Mitrovici.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari