GDF: Normalna i poželjna reakcija Mirka Medenice okarakterisana je kao zakonski prekršaj za koji MUP najavljuje tužbu 1Foto: MUP

Incident koji se dogodio na Aerodromu „Nikola Tesla“, a koji je u svom tekstu na portalu Danasa opisao pravnik i društveni aktivista Mirko Medenica, izazvao je razumljivu pažnju javnosti i neprimerenu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštio je Građanski demokratski forum.

U saopštenju koje je potpisao predsednik GDF, Zoran Vuletić, ističe se da je reakcija autora teksta i na samom aerodromu, a i oglašavanjem u mediju, povodom neprimerenog tretmana koji su putnici iz inostranstva, tamnije boje kože, doživeli od naših policijskih službenica, je najmanje što svestan građanin može da učini, suprotstavljajući se samovolji javnih delatnika.

– Priča Medenice deluje veoma uverljivo i u njoj se ne nazire apsolutno ni jedna indicija da mu je bilo šta drugo namera, osim podrška ljudima koji su bili izloženi rasističkom tretmanu, a što se može dogoditi i drugim putnicima, na drugim aerodromima. Taj glas savesti da svako trebada da bude tretiran kao ljudsko biće, a da državni službenici prema njemu treba da pokažu maksimum razumevanja i tolerancije, okarakterisan je od MUP-a Srbije kao namera „narušavanja ugleda pripadnika srpske policije“. Zvaničnici MUP-a su nameru videli u upotrebi reči „rasizam“ koju je Medenica izgovorio kao reakciju na neprimereno ponašanje policajki prema ljudima tamnije puti. Normalna i poželjna ljudska reakcija okarakterisana je kao zakonski prekršaj za koji MUP najavljuje tužbu – piše u saopštenju GDF.

Kako se dodaje, Građanski demokratski forum izražava podršku Mirku Medenici zbog njegovog primerenog i razumnog nepristajanja na uvrede koje se bilo kome nanose po rasnoj ili etničkoj pripadnosti, što samo može u dobrom svetlu da predstavi društvo koje ima osećaj za takve pojave.

Nadležnima u MUP-u poručujemo da nepristrasno, objektivno i u interesu Srbije, razmotre slučaj, uvereni da niko ne može da pomisili da se interes i ugled zemlje brani podrškom nesavesnim službenicima koji maltretiraju strane putnike na našem aerodromu. Ukoliko MUP ostane pri nameri da sudski procesuira čoveka koji je s razlogom progovorio o jednom važnom pitanju, to će biti jasan nagoveštaj jačanja elemenata policijske države – zaključuje se u saopštenju za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari