"Opozicija propustila da poentira na kol centru": Sagovornici Danasa o zadovoljnom Vučiću prilikom obilaska centra SNS korupcije 1Foto: Printscreen instagram/@avucic

Nasmejan, sedeći za stolom na kojem su slušalice i ispred kompjutera, u kol centru Srpske napredne stranke, fotografisao se predsednik Srbije i nosilac liste “Srbija ne sme da stane”, Aleksandar Vučić.

Vučić je podelio na društvenoj mreži Instagram taj prizor, samo nekoliko dana nakon što je novinarka CINS razotkrila način funkcionisanja naprednjačke mašinerije za potplaćivanje građanki i građana da glasaju za SNS.

U tom kol centru, otkrila je novinarka CINS, na delu je zahtev da se slika glasački listić sa zaokruženim glasom za SNS, neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, isplata dnevnica angažovanima “na ruke”, bez plaćanja poreza i doprinosa…

Međutim, sve ove očiglednosti, zabeležene i dokumentovane kamerom, nisu sramota za predsednika Srbije, već razlog za zadovoljno poziranje i potom deljenje fotografije na društvenim mrežama.

Komentarišući otkriće novinarke CINS, izbegao je da odgovorom obuhvati zloupotrebe u kol centru, naglašavajući samo da rad kol centra nije zakonom zabranjeno.

Time je sa pozicija predsednika države poslao i jasnu poruku pravosudnim organima koje bi u iole normalnoj državi reagovalo pred dokazima koje je ispostavila novinarka CINS.

Vučić i kupovina glasova

Prema rečima Zorana Vuletića, predsednik Građanskog demokratskog foruma, Vučić i SNS su pre pet dana potrošili oko 400 miliona evra iz bužeta Srbije kako bi kupovali glasove (poklon srednjoškolcima).

– A, ako se vratimo unazad par godina na ovih 400 miliona sigurno možemo dodati još milijardu eura za kupovinu glasova kroz deljenje novca penzionerima, mladima, zaposlenima u javnom sektoru – podseća sagovornik Danasa.

Imajući sve to u vidu, kaže dalje, kol centar dođe kao dečija prehlada u neregularnosti izbornog procesa, zato se predsednik zadovoljno i smeškao za jednim od kompjutera u tom centru.

"Opozicija propustila da poentira na kol centru": Sagovornici Danasa o zadovoljnom Vučiću prilikom obilaska centra SNS korupcije 2
Foto: K. Živanović/Danas

– To je nemoguće sprečiti, građanima to ni najmanje ne smeta (velikoj većini) i Vučić je tu bezbedan. Njemu bi jedino smetalo kada bi naspram sebe imao ozbiljno medijski podržanu opoziciju koja kaže da hitno treba prihvatiti zapadni plan za Kosovo, zatražiti prijem u NATO i uvesti sankcije Rusiji – zaključuje Zoran Vuletić.

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol centru SNS poruka jasna.

– Vučić je posetio kal cetnar jer je to veoma dobra tehnika skretanja pažnje javnosti. Kao i iskakanje iz frižidera i drugi trikovi koje njegov marketišski tim primenjuje – kaže Kostreš.

Mene brine što su nadležni državni organi ostali nemi, dodaje.

– Poruka je veoma jednostavna i jasna a ona glasi da SNS-ovci misle da mogu da u ovoj kampanji rade sve što požele. To je još jedan motov više da u Beogradu i Vojvodini pobedimo i tako pokrenemo promene u čitavoj zemlji – naglašava naš sagovornik.

Kako zaključuje, demokratsko društvo se gradi poštovanjem pravila i institucija a danas imamo gaženje i jednog i drugog.

Opozicija propustila priliku da poentira

Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju kaže za Danas da Vučić “gleda da obiđe sve gde se pojavi problem”.

– To mu je omogućeno zato što zna da institucije slabo rade svoj posao i da će teško da istraže sve ono što je apostrofirano u sjajnom istraživačkom članku CINS – protok novca, nuđenje novca za glas… – kaže Bursać.

Kako dodaje, kol centar kao kol centar nije problematičan, jer svaka stranka u svetu koja ima infrastrukturu organizuje se i na ovaj način u kampanji.

– Pošto zna da taj protok novca kroz kol centar SNS tužilaštvo neće da istražuje, onda Vučić komotno obilazi taj centar, govori da oni tako brinu o narodu… – naglašava Bursać.

S druge strane, napominje Danasov sagovornik, uočljiva je i pasivnost opozicije.

– Da su u prethodnih pet dana, od kada je objavljen istraživački rad CINS, opozicija to na pravi način problematizovala, kao mesto korupcije, tepko da bi se on tu pojavio i asocirao sebe sa tim – kaže naš sagovornik.

Ovako kada zna da se to svelo na neka saopštenja, neko besno tvitovanje, Vučić dobija priliku da komotno i na ovoj temi poentira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari