Generalni direktor Russia Today: Ne postoje neutralni mediji 1Foto: M. Repić

Ako vam neko iz nekog medija kaže da je njegov medij neutralan, znajte da vas laže. To je nemoguće, izjavio je danas generalni diretkor Russia Today-a Aleksej Nikolov.

Nikolov je na predavanju na Fakultetu političkih nauka studentima govorio o načinu na koji savremeni mediji plasiraju lažne vesti i kako one utiču na percepciju ljudi o raznim temema.

Generalni direktor Russia Today: Ne postoje neutralni mediji 2
Foto: M. Repić

„Ne možete imati dve prve vesti. Kao novinar vi odlučujete koja vest će biti prva a koja četvrta, i na taj način utičete na svoje gledaoce“, rekao je Nikolov.

Ruski novinar se na predavanju pojavio u crnoj majci sa natpisom „foreign agent“, jer ga, kako sam kaže, tako najčešće etiketiraju.

Nikolov je na predavanju istakao da je veliki paradoks savremenog doba taj što sa jedne strane imamo ogromnu mogućnost izbora po svim pitanjima, ali da se, sa druge strane, tim izborom manipuliše više nego ikad.

„Ključno je da naučite da postavljate pitanja. To je jedini način da se oduprete manipulaciji. Niko vas ne laže, samo vam ne govore istinu“, dodao je Nikolov.

Aleksej Nikolov gostuje u Beogradu povodom Konferencije „Kraj nekažnjivosti za zločine na novinarima“ koja se održava u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, 22. i 23. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari