Generalni sekretar vladajuće partije u Nemačkoj: Zaustavljanje gasovoda teže pogađa Nemačku nego Putina 1foto EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Ako Kremlj trajno isključi gasovod Severni tok 1, to će Nemačku teže pogoditi nego Rusiju, ocenio je u utorak generalni sekretar vladajuće Socijaldemoratske partije SPD Kevin Kinert.

Zato je nemačka vlada, rekao je Kinert, učinila sve da ruskoj strani oduzme „tehnički izgovor da gasovod ne vrati u pogon“. To uključuje slanje prethodno u Kanadi remontovane turbine za kompresorsku stanicu, dodao je u izjavi za Dojčlandfunk.

Kinert, međutim, upozorava da „niko ne moža da stavi ruku u vatru predviđajući ponašanje političkih snaga iz okruženja Vladimira Putina“.

U Nemačkoj vlada velika zabrinutost da Rusija ni posle remonta gasovoda, koji treba da bude završen krajem nedelje, neće obnoviti isporuku.

Ruski Gasprom je u junu znatno smanjio isporuku gasa Severnim tokom 1, navodeći da je to zbog turbine koja je u tom trenutku bila na remontu u Kanadi. Od 11. jula gasovod je potpuno isključen zbog predviđenog desetodnevnog remonta.

Kinert je rekao da kritika Ukrajine zbog odluke Berlina da brani rad gasovoda, ali je dodao da stoji i ocena nemačke vlade, da sankcije protiv Rusije treba jače da pogode Putina nego Nemačku.

U međuvremenu je, navodi Kinert, postalo sasvim jasno da snabdevanje gasom Nemačkoj nije nekakva sitnica.

„Treba prosto da priznamo: Gašenje gasovoda Severni tok 1 nas teže pogađa nego Putina, i to mnogo teže“, rekao je Kinert.

„Tužna je istina“ da Nemačka nadalje zavisi od ruskog gasa, jer bez toga domaćinstva i privreda se nazimu suočavaju sa ogromnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari