Gimnazijalci u petodnevnoj poseti kralju 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre osamdeset godina jugoslovenski listovi Pravda i Vreme pišu o slobodnoj trgovini Turske, pomorskoj nesreći jugoslovenskog parabroda, ali i o ekspozeu italijanskog ministra spoljnih poslova.

I ove godine će 40 gimnazijalaca iz čitave zemlje provesti praznik Materice u gostima kod Njegovog Visočanstva Kralja, prenosi Vreme. Kralj Petar II će svoje vršnjake ugostiti 19. decembra i biće njihov domaćin narednih pet dana.

Gimnazijalci, koji su svojim radom, voljom i vrednošću zaslužili ovaj poziv, će ovih pet dana provesti kod svojih beogradskih drugova. Na poklon od kralja dobiće zimske kapute i rukavice. U toku posete, gosti će obići Vojni muzej, Avalu, Oplenac, Zoološki vrt, Narodno pozorište, kao i mnoge druge atrakcije prestonice.

Gimnazijalci u petodnevnoj poseti kralju 2Dnevni list Vreme prenosi vest direkcije parobrodarskog društva “Jugoslovenski lojd” da se jugoslovenski parabrod “Vidovdan” nasukao u blizini japanskog ostvra Borner.

Prema informacijama koje ima paraprodarsko društvo, nesreća se dogodila na povratku “Vidovdana” u domovinu. Osim toga, Vreme prenosi da su još uvek nepoznate informacije da li je posada broda spasena, kao i da li je sam brod izvučen iz mora.

Vreme prenosi i vest o velikom ekspozeu koji je juče održao italijanski ministar inostranih poslova, grof Ćano. Ekspoze se odnosio na međunarodnu situaciju, kao i o stavu Italije o svim  aktuelnim međunarodnim problemima.

Na kraju ekspozea grof Ćano je zaključio da Italija i sada ne namerava da preuzima vojnu inicijativu, jer smatra da joj je potreban trogodišnji period mira, ali je dodao da i pored toga Italija ne zazire od rata.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Dnevni list Pravda prenosi pisanja svetskih listova da isključenje Sovjetske Rusije iz Društva naroda predstavlja vrstu discipline. Ovim činom su članice Društva javno, svečano i morlano osudile Rusiju zbog napada na Finsku.

Turski ministar spoljnih poslova, gospodin Saradžoglu podržao je govor prilikom nedelje štednje u toj zemlji, kako prenosi Pravda. On je istakao da je Turska i više nego sposobna da sprovede razmenu robe na principu plaćanja u gotovu, i to u zlatu. Na taj način turska vlada priprema uvođenje slobodne trgovine, kao i da obezbedi očuvanje nacionalne politike.Gimnazijalci u petodnevnoj poseti kralju 3

Na steni kod Prilepa pronađeno je rimsko groblje, kako prenosi Pravda. Naime, na velikoj steni, koja liči na oklop kornjače, uklesano je oko 30 grobova, raznih veličina.

Prema udubljenjima koja su uklesana oko gornjih granica očigledno je da su ovi grobovi imali i svoje poklopce, ali su oni nekada pokidani. Pored ove stene ne vodi nikakav put, a pošto se grobovi nalaze na poleđini stene, oni se mogu vieti tek kada se dođe na samu stenu.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari