Gimnazije odgovorile na pitanje o lektiri Dorotej: Zbog čega se škole pravdaju Fejsbuk policijskom sindikatu? 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

Jedan policijski sindikat zvani Sindikat zaposlenih policije dao je sebi za pravo da propituje gimnazije da li neko književno delo njihovi đaci čitaju ili ne. U pitanju je roman „Dorotej“, za koji tvrde da je neprikladan za školski uzrast. U zahtevu postavljaju pitanje školama i da li su od roditelja tražili saglasnost da deca uče „ovakve sadržaje“.

Pre nekoliko dana Društvo za srpski jezik i književnost Srbije je uputilo apel stručnim većima u gimnazijama jer im se nekoliko njihovih kolega požalilo da jedan policijski sindikat putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja traži da im se odgovori zbog čega đaci prvih razreda gimnazija obrađuju delo „Dorotej“, kao i da pojedini direktori gimnazija od njih zahtevaju da se odgovori na taj zahtev.

I zaista, u zahtevu za informacije od javnog značaja Sindikata zaposlenih policije, u koji smo imali uvid, oni od gimnazija zahtevaju da im odgovore da li je delo „Dorotej“ obavezna knjiga u nastavi kao i da li su stručna lica pročitala ovu knjigu, ko je i kada naložio uvođenje ove knjige u nastavu.

Drugi deo zahteva je još bizarniji. Ovaj sindikat u jednom delu zahteva konstatuje da je sadržaj u knjizi „Dorotej“ neprikladan za školski uzrast.

Kako je jedan policijski sindikat došao do ove konstatacije ostaje nejasno, osim ako u sindikatu koji se bavi policijom imaju stručno telo za srpski jezik i književnost. U skladu sa ovom njihovom konstatacijom oni dalje u zahtevu postavljaju pitanja gimnazijama: da li su o navedenoj knjizi obavestile roditelje, da li su imali njihovu saglasnost da deca „uče ovakve sadržaje“ i na kraju traže da se zaposleni u gimnazijama izjasne da li se slažu da „uče ovakve sadržaje“ .

To što je jedan sindikat koji nema nikakve veze sa prosvetom rešio da se bavi temama plana i programa nastave jeste bizarno, ali nije protivzakonito da šalju Zahteve za informacije od javnog značaja, jer to pravo ima svako u Srbiji. Ono što je problematično je to što su neke gimnazije ovaj zahtev uzele za ozbiljno pa čak i odgovorile na njega.

Dr Vesna Vojvodić Mitrović, profesorka srpskog jezika i književnosti i članica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, kaže da je posebno uznemirujuće saznanje da u dvema gimnazijama ni direktori, sekretari, niti profesori, nisu prepoznali pravu prirodu ovakvog dopisa i gotovo potrčali da odgovore, unižavajući i sebe i profesiju za koju su se opredelili.

„Pre svega, treba razjasniti da ovde i nije reč o informacijama od javnog značaja, iako su pitanja upakovana upravo u takvu ambalažu. Zahtev je ne samo pogrešno adresiran, već i podjednako besmislen kao da neko traži od zaposlenog u školi da odgovori zašto i koliko je glup“, kaže Mitrović Vojvodić.

Ona dalje navodi da je ovde reč o dominantnom osećanju nesigurnosti i straha, a da najveća nevolja proizlazi iz spoznaje da upravo ti neslobodni, nesigurni i strahom preplavljeni ljudi treba da obrazuju i oblikuju učenike u kritički osvešćene i samosvesne građane.

„Ima li crvene linije u spremnosti na samounižavanje ili ćemo u doglednoj budućnosti svedočiti i javnom spaljivanju ‘Dekamerona’, ‘Nečiste krvi’, ‘Korena’, a posebno romana ‘Kad su cvetale tikve’?“

Sindikat zaposlenih policije se pohvalio na svojoj Fejsbuk stranici sa dva odgovora na njihov zahtev. Odgovori su stigli od gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ iz Dimitrovgrada i Ćuprijske gimnazije.

Gimnazija „Sveti Kirilo i Metodije“ u svom odgovoru policijskom sindikatu navodi da je „Dorotej“ u njihovoj ustanovi po planu i programu obavezna lektira za prvi razred gimnazije, ali da su njihova stručna lica zadužena za obrazovni sadržaj dece procenila da je sadržaj knjige neprikladan za njihov uzrast, te da se zbog toga ona ne obrađuje u nastavi iako je obavezna planom i programom.

Za komentar smo pitali direktora ove gimnazije Bratislava Stamenova, koji nam je na naše pitanje zbog čega su odgovorili policijskom sindikatu i zašto se lektira koja je obavezna ne obrađuje u njegovoj gimnaziji odgovorio da je gimnazija po zakonu bila obavezna da odgovori na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, a da je lektira izbačena na osnovu mišljenja profesora srpskog jezika i književnosti.

Kada smo ga pitali da li po zakonu sme da se izbacuje iz nastave obavezna lektira, on je odgovorio da to pravna služba škole zna bolje od njega, a da se on ne meša u mišljenje profesora. On ipak smatra da policijski sindikat nije pozvan da se bavi ovim pitanjima.

„Mislim da je to neprikladno da se jedan policijski sindikat meša u obrazovni program škola“, rekao je direktor ove gimnazije.

Kada je reč o Ćuprijskoj gimnaziji oni su u odgovoru policijskom sindikatu naveli da su lica za obrazovni program pročitala knjigu, da je Ministarstvo prosvete uvelo ovu knjigu kao obaveznu, da roditelje nisu obavestili jer je ona isključena iz nastave od strane predmetnih nastavnika. Na pitanje sindikata da li se uprava i zaposleni slažu da deca uče ovakve sadržaje, misleći na delo „Dorotej“ iz gimnazije su kratko odgovorili: „Ne slažemo se.“

Za razliku od gimnazije iz Dimitrovgrada gde je direktor bio voljan za razgovor, iz Ćuprijske gimnazije nam se na telefon javila sekretarka škole koja nije želela da se predstavi imenom i prezimenom. Ona nam je izjavila da sve što nas interesuje piše u njihovom odgovoru policijskom sindikatu, kao i da gimnazija neće da iznosi svoj stav o tome da li je umesno da ovakve informacije traži jedan policijski sindikat, kao i da neće komentarisati zbog čega je lektira „Dorotej“ izbačena iz nastave.

Kada je reč o Sindikatu zaposlenih policije, u pitanju je nereprezentativni sindikat koji nema ni svoj sajt, već samo svoju Fejsbuk stranicu. Kada se uđe na njihovu stranicu može se uočiti da se ovaj sindikat najmanje bavi policijskim temama, već zagovaraju antivakserske stavove, negiranje pandemije kovida nazivajući je „plandemijom“, dok o policiji i sindikalnim aktivnostima vezanim za policiju gotovo nema ni reči.

Nepostojeći telefonski broj, nepoznat broj članova
Kao predsednik Sindikata zaposlenih policije navodi se izvesni Dejan Đukić. Kada smo pokušali da pozovemo Sindikat na broj koji je na njihovoj Fejsbuk stranici naveden, ispostavilo se da je nepostojeći. Ovaj sindikat je navodno osnovan 2019. godine i ne postoje podaci o tome koliko članova imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari