Najmanje 16 civila poginulo je, a na desetine su ranjene za 24 sata u istočnoj Ukrajini. Predstavnici Vlade Ukrajine i vođe pobunjenika potvrdili su pogibije na lokacijama širom regiona Donjecka i Luganska.


Ukrajinska vojska takođe je saopštila da je pet vojnika izgubilo život tokom žestokih borbi sa proruskim pobunjenicima u blizini strateški važnog grada Debalceve na istoku regiona Donjeck, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski javni servis tvrdi da je broj žrtava među civilima znatno porastao poslednjih nedelja usled ofanzive pobunjenika. S druge strane, na istoku Ukrajine, kao i u Moskvi, navode da je ofanzivu pokrenuo Kijev.

Bi-Bi-Si objašnjava da je mesto Debalceve važno zbog železničkog čvorišta i navodi da su tamo prošle nedelje proruske snage pokušavale da opkole jedinice ukrajinske vlade. Dopisnici javljaju da se u tom rejonu pogoršava humanitarna kriza i da je mesto zbog borbi odsečeno od sveta. Stanovnici su u podrumima, bez hrane, vode i struje, navode ukrajinski novinari.

Istovremeno, nagoveštava se dodatno zaoštravanje odnosa između Moskve i Kijeva pošto je vlada Arsenija Jacenjuka najavila pooštravanje pravila koja regulišu način na koji građani Rusije mogu da uđu u Ukrajinu – od 1. marta to više neće biti moguće bez pasoša, „čime se okončava sporazum sa Rusijom o putovanjima bez viza“, navodi Bi-Bi-Si.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein saopštio je da je u aktuelnim sukobima „jasno prekršeno međunarodno humanitarno pravo“. „Autobuske stanice i javni prevoz, pijace, škole i vrtići, bolnice i stambene četvrti postali su bojišta u regionima Donjecka i Luganska.“

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od izbijanja sukoba u Ukrajini poginulo je više od 5.350 ljudi, dok je više od 12.000 ranjeno. Od aprila 2014. oko 1,2 miliona ljudi je u izbeglištvu. Sukobljene strane prethodnih dana najavile su mobilizaciju: šef proruskih snaga Aleksandar Zaharčenko rekao je da je plan da broj naoružanih pobunjenika dostigne 100.000, a vlada u Kijevu ima ambiciju da u toku godine pod oružje stavi 200.000 ljudi.

Vlada Sjedinjenih Država objavila je pre dva dana da ozbiljno razmatra da Kijevu pošalje „odbrambeno oružje i drugu smrtonosnu pomoć“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari