Antivladini aktivisti u Egiptu organizovali su juče ulične proteste u prestonici države inspirisani nedavnim političkim potresima u Tunisu. U pozivu javnosti navedeno je da je potrebno dići glas protiv „torture, siromaštva, korupcije i nezaposlenosti“.


Vlada u Kairu upozorila je učesnike skupa da im preti hapšenje i pozvala svoje pristalice da organizuju kontrademonstracije. Ministar unutrašnjih poslova Egipta Habib el-Adli najavio je „odlučne mere“ protiv haosa.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozivala je egipatske vlasti da se uzdrže od prekomerne upotrebe sile i navela da je zabrinuta za bezbednost demonstranata.

Opozicija je vodila kampanju i preko društvene mreže Fejsbuk, na kojoj je desetine hiljada korisnika potvrdilo da će učestvovati u demonstracijama. „Naš protest predstavlja početak kraja, kraja ćutanja, pokornosti i pristajanja na sve što se događa u državi. Biće to početak novog poglavlja u istoriji Egipta, obeležen aktivizmom i borbom za naša prava“, saopštili su organizatori skupa.

Analitičar Bi-Bi-Sija Džon Lejn ocenio je da jučerašnji događaji u Kairu predstavljaju direktan odgovor na kampanju koja je završena svrgavanjem predsednika Tunisa Zina el Abidina Bena Alija, kada je internet takođe odigrao značajnu ulogu. Mnogi problemi s kojima su se u proteklom periodu suočili Tunišani prisutni su i u Egiptu – skok cena hrane, visoka stopa nezaposlenosti i bes javnosti zbog široko rasprostranjene korupcije .

Ipak, za razliku od situacije u Tunisu mere bezbednosti u Egiptu bile su tokom protesta podignute na najviši nivo. „Snage bezbednosti će oštro i odlučno sprečiti sve pokušaje kršenja zakona“, saopštili su zvaničnici Vlade.

Kao argument za tvrdnju da u Egiptu nije moguće ponavljanje tunišanskog scenarija, navodi se i razjedinjenost opozicije. Jedan od njenih lidera, Mohamed el Baradej pozvao je građane da učestvuju u jučerašnjim demonstracijama, ali takav apel nije uputila glavna opoziciona grupa Muslimanska braća. Istovremeno, dobri poznavaoci ocenjuju da je za razliku od Tunisa stanovništvo Egipta lošije obrazovano, zbog čega je veliki broj stanovnika nepismen i nema pristupa internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari