Avganistanci danas glasaju na predsedničkim i lokalnim izborima koji se održavaju u znaku povećanog nasilja i pretnji talibana da će izvršiti napade. Prema proceni državne Izborne komisije, 12 odsto birališta bi moglo da bude zatvoreno iz bezbednosnih razloga.

Najveće šanse za pobedu ima predsednik Hamid Karzai, mada bi zbog dinamične kampanje bivšeg šefa diplomatije Abdulaha Abdulaha mogao da bude organizovan drugi krug izbora, smatraju analitičari. Prema nedavnoj anketi američkog instituta, Karzai ima podršku 44 odsto birača, Abdulah 26 odsto, bivši ministar planiranja Ramazan Bašardost 10 odsto, a bivši ministar finansija Ašraf Gani šest odsto. Izbore će pratiti, prema podacima nezavisne izborne komisije, više od 100.000 posmatrača. EU će imati više od 100 svojih posmatrača, dok će avganistanska Fondacija za slobodne i poštene izbore imati 7.600 svojih ljudi na terenu.

U međuvremenu, u centru Kabula juče se čula puščana paljba, dan pošto su pobunjenici pucali na predsedničku palatu i izveli bombaški napad na konvoj snaga NATO. Uznemirene avganistanske vlasti su zatražile da se ne izveštavaju o nasilju na dan izbora, što su mediji odbacili i optužili vlasti za neustavnu cenzuru. Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Zemeri Bašari rekao je da su tri ili četiri naoružana pobunjenika zauzela filijalu banke Paštani u Kabulu. Policija je opkolila zgradu i ubila trojicu napadača. U jučerašnjem napadima poginulo je osam osoba, uključujući jednog pripadnika međunarodnih snaga, a 55 osoba je ranjeno. Na istoku Avganistana dva američka vojnika su poginula i tri ranjena u bombaškom napadu, saopštile su američke snage. Međunarodne snage predvođene NATO saopštile su da će obustaviti akcije tokom izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari