Misija Međunarodnog monetarnog fonda preporučila je Vladi Crne Gore da za narednu godinu planira manje rashode budžeta i da smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji.
– Već u drugoj godini nezavisnosti, Crna Gora je počela da se suočava s problemima koji su se pojavljivali u ostalim zemljama iz okruženja, tako da je potrebno da Vlada reformiše budžet i javnu potrošnju – rekao je novinarima šef Misije MMF Grejem Džastis.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda preporučila je Vladi Crne Gore da za narednu godinu planira manje rashode budžeta i da smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji.
– Već u drugoj godini nezavisnosti, Crna Gora je počela da se suočava s problemima koji su se pojavljivali u ostalim zemljama iz okruženja, tako da je potrebno da Vlada reformiše budžet i javnu potrošnju – rekao je novinarima šef Misije MMF Grejem Džastis. On je ukazao na veliki deficit platnog bilansa države, ističući da je prošle godine bio vođen investicijama, što sada nije slučaj.
– Prošlogodišnji deficit je većim delom finansiran stranim direktnim investicijama, a ovogodišnji zaduživanjem – ocenio je Džastis. Stope rasta kredita su gotovo duplo veće od projektovanih, 80 do 100 odsto, čime se povećava pritisak na ekonomiju. Crna Gora će se, rekao je on, s tako brzim rastom kredita ubrzo suočiti sa ograničavajućim faktorima, kao što je zavisnost od uvoza struje ili nestašica vode.
MMF je preporučio Crnoj Gori da promeni Zakon o radu, jer postojeći obeshrabruje investitore, kao i da napravi reviziju kolektivnih ugovora, kako bi imala moderan radni pravni okvir, prilagođen tržišnoj ekonomiji.
Prema oceni stalnog predstavnika MMF za Crnu Goru Haralda Hiršhofera, Vlada je prethodnih godina vodila obazrivu fiskalnu politiku i pokazala da je sposobna i voljna da radi na njoj, ali poslednjih meseci ekonomskim problemima nije posvećeno puno pažnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari