Gligorijević: Važno je sa influenserima govoriti o odgovornosti na društvenim mrežama 1Jovana Gligorijević (Foto: Medija centar Beograd)

Novinarka Jovana Gligorijević ocenila je da je važno da se sa influenserima govori o medijskoj i digitalnoj pismenosti, pojmu medija i odgovornosti na društvenim mrežama, jer su oni „budući kreatori javnog mnjenja i budućnost medija“.

Kako se navodi u saopštenju Influens akademije, Gligorijević je tokom onlajn konferencije „Logovanje za novo doba“ u organizaciji te akademije rekla da je važno da se mladima prenese „ono dobro i nepromenjivo, univerzalne vrednosti medijskog posla koje su večne“.

„Potrebno je više ovakvih edukativnih inicijativa za mlade, jer mladi ljudi često misle da svet počinje od njih. I to je normalno, nije za osudu. Ali olakšanje koje pokažu kada vide da su izazovi s kojima se susreću postojali i pre, da postoje načini da ih reše, da imaju koga da pitaju za savet ili pomoć, to je neprocenjivo“, rekla je Gligorijević.

Urednica Influens akademije Vanja Banković rekla je da ta akademija u suštini predstavlja projekat medijske i digitalne odgovornosti influensera.

„Kada smo počinjali, cilj nam je bio da polaznicima i polaznicama promenimo perspektivu o onome šta predstavlja društveni uticaj. Da razumeju da svakim svojim klikom na dugme ‘objavi’ postaju mediji i da to sa sobom nosi nekakvu odgovornost, što ne znači da im se oduzima pravo na zabavu ili kreativnost“, kazala je Banković.

Onlajn konferencija „Logovanje za novo doba“ završena je danas, a učesnici su odgovarali na mnoga aktuelna pitanja koja se tiču uticaja influensera kao novih medija na oblikovanje današnjeg društva, brojnih izazova koje je donelo digitalno doba, kao i odgovornosti i regulacije digitalnog prostora i društvenih mreža.

Kroz prvu Influens akademiju je prošlo 13 Instagram i TikTok influensera, a konferencija „Logovanje za novo doba“ je jedna aktivnost tog projekta, koju organizacija Propulsion sprovodi u saradnji sa kompanijom Facebook (Meta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari