Zanimljivost kineske astrologije možda leži u tome što počiva na principu da se svaka kalendarska godina dovodi u vezu sa izvesnom životinjom.

Stoga se horoskopski znak određuje na osnovu godine, a ne datuma rođenja. Da kineski horoskop uživa veliku popularnost čak i među stanovnicima zapadnih zemalja potkrepljuje činjenica da je tokom novogodišnje groznice na Starom kontinentu vladala prava pomama za figuricama krave i bizona, budući da je pred nama godina Bika, koja prema kineskom kalendaru počinje 26. januara.

Znak Bika u kineskom horoskopu simbolizuje prosperitet postignut istrajnim i napornim radom. Godina u ovom znaku je godina tradicije i moralnih i duhovnih vrednosti koju takođe karakteriše sporost i mirnoća. Trebalo bi da donese stabilnost i napredak kao nagradu za strpljenje i marljivost. To je „godina žetve“ tokom koje se beru plodovi minulog rada. Prema teoriji kineske astrologije o pet elemenata, 2009. je godina zemlje koja simbolizuje čvrstinu, ali i statičnost i nepokretljivost. To ukazuje na činjenicu da će u predstojećih 365 dana biti potrebno mnogo truda da bi se napravio pomak i postigao uspeh. Budući da se pojam zemlje može dovesti u vezu sa zemljištem ili posedom, astrolozi predviđaju da će pitanje nekretnina biti centralna tema ove godine. Kako navode, bebe rođene u 2009. imaće predispozicije da odrastu u pouzdane, strpljive i jake osobe koje takođe krasi poštenje, logično rasuđivanje i izuzetne organizacione sposobnosti. S druge strane, tvrdoglavost, uskogrudost i slabe komunikativne sposobnosti takođe bi mogle biti njihove dominantne karakteristike.

Za Novu 2009. kineski astrolozi predviđaju početak oporavka svetske ekonomije od krize. Oni ističu da je pred nama godina velikih mogućnosti tokom koje će se iznedriti nove svetske sile. Pod rukovodstvom administracije novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame, Volstrit će se oporaviti brže nego što se očekuje, a države sa najrazvijenijom ekonomijom će ostaviti nesuglasice i razlike po strani i ujediniti napore za rešavanje globalne finansijske krize. Kako kineski astrolozi predviđaju, one će punu saglasnost postići u drugoj polovini 2009. Ipak, uprkos pozitivnim prognozama za američka tržišta, jedan deo azijskih zemalja nastaviće da tone u ekonomsku stagnaciju. Takođe postoji velika verovatnoća da će pojedine svetske kompanije pretrpeti velike promene, posebno u domenu rukovodstva.

Karakterne osobine

Ljude rođene u znaku Bika prema kineskoj astrologiji karakteriše stabilnost i istrajnost. Tipični Bik je jaka ličnost koju krasi tolerancija i disciplina. U ispunjavanju obaveza i ciljeva pokazuje izuzetnu odlučnost i neustrašivost. Bik je marljiv i nikada se ne žali na posao. Smatra da se ništa ne može postići bez napora i velikog truda. Ima čvrste principe i kodeks ponašanja kada je reč o poslu, te je često radoholičar. Veoma ceni lojalnost, te se njegovo poverenje teško stiče a lako gubi. Ne ističe se inventivnošću, ali ne treba da iznenadi ako ipak ponudi dobre ideje. Iako ne slovi za preterano romantičnu i uzbudljivu ličnost, Bik je pouzdani prijatelj i veoma dobar roditelj. Porodica i dom veoma su mu bitni budući da tu nalazi mir i sklonište od svakodnevnih odgovornosti i pritiska na poslu. Za Bikove je još karakteristično da vole baštovanstvo i drveće tako da im je dom često u bojama prirode. Poznate ličnosti rođene u znaku Bika su Džejn Fonda, Džek Nikolson, Margaret Tačer, Meg Rajan, Meril Strip, princeza Dajana, Džordž Kluni…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari