Godišnjica nestanka Slavuja i Peranića na Kosovu, novinari očekuju od haškog suda da reši slučaj 1Foto:UNS

Srpski novinari na Kosovu obeležili su danas 22. godišnjicu otmice novinara Radija Priština Đura Slavuja i Ranka Perenića, na mestu na kojem su poslednji put viđeni, u blizini Velike Hoče.

Oni su na današnji dan 1998. godine iz Orahovca otišli na razgovor s monasima Manastira Zočište, tek oslobođenim iz zarobljeništva OVK, ali se nisu vratili s radnog zadatka.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu (UNS), Budimir Ničić, izjavio je danas da očekuje od Specijalnog suda za Kosovo u Hagu da reši taj i druge otmice i ubistva novinara na Kosovu.

„Za deo tog perioda nadležan je i Specijalni sud za Kosovo u Hagu, i mi očekujemo od tog suda da nam konačno da odgovore: gde su naše kolege i ko je odgovoran za njihove otmice i ubistva, i da te zločince najoštije kazni“, kazao je Ničić okupljenim novinarima na Kosovu.

Ničić je naglasio da današnje okupljanje nije samo za Slavuja i Peranića, već za sve novinare „bez obzira na veru i naciju“ koji su ubijeni i oteti na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Član Suda časti UNS-a Goran Avramović ocenio je da je rad Specijalnog haškog suda poslednja prilika da međunarodna zajednica koja, kako je kazao, snosi ogromnu odgovornost, pokaže da joj je stalo da se rasvetli sudbina otetih i nestalih.

„Bojim se da će, ako sud u Hagu ne iskoristi ovu priliku, međunarodna zajednica, kada jednog dana ode sa ovih prostora, otići crnog obraza“, naglasio je Avramović.

Članica Uprave UNS-a Jelena Petković navela je da je Euleks 2017. godine slučaj Slavuja i Perenića otvorio, a odmah i zatvorio bez, kako je ocenila, prave istrage.

„Ni za koga od njih istrage nisu sprovedene do kraja da bismo znali ko su ubice, ko su otmičari i ko su nalogodavci. Mi do danas nemamo informacija da je bilo pokušaja pravih, efikasnih istraga i mi tražimo da se sazna istina šta se desilo s našim kolegama“, rekla je Petković.

Podsetila je da je od juna 1998. godine do 2005. godine ubijeno i kidnapovano 17 novinara i drugih medijskih radnika na Kosovu, među kojima i članovi srpskih i albanskih redakcija kao i tročlana ekipa nemačkog Šterna.

Na putu ka Velikoj Hoči kod manastira Zočište, gde su Slavuj i Peranić poslednji put viđeni, postavljano je spomen-obeležje, tabla na kojoj piše: „Ovde su 21.avgusta 1998. godine nestali novinari Djuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

Ta tabla je do sada rušena sedam puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari