Goncić o kovid propusnicama: Mora se misliti o zaštiti javnog zdravlja 1Foto: N1

Povodom najave da bi kovid propusnice uskoro mogle biti uvedene i u Srbiji tako da u zatvorene prostore mogu ući osobe koje su primile vakcinu, preležale kovid ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test, Svetislav Bule Goncić, predsednik UO Narodnog pozorišta i UK Vuk Karadžić, kaže da se radi o veoma ozbiljnom pitanju koje se tiče zaštite javnog zdravlja.

-Takve mere deluju racionalno i razumno. Na jednoj strani, pravo i sloboda svakog pojedinca jeste da sam odluči da li će primiti vakcinu ili ne. Na drugoj, i prisustvo pozorišnoj predstavi mora se sagledati kroz prizmu zaštite javnog zadravlja. Pozorišta su prilično sigurna u pogledu rizika od zaražavanja, međutim ako se ovakva situacija nastavi neki koraci će verovatno biti preduzeti i videćemo u kom smeru će ići – navodi Goncić.

Govoreći o kovid propusnicama i njihovom eventualnom uvođenju, premijerka Brnabić pre svega je izdvojila restorane, kafiće, noćne klubove. Ona nije pominjala ustanove kulture. Premijerka nije pomenula ni sportske događaje, koji nose poseban rizik od zaražavanja pogotovu u zatvorenim prostorima.

Evropske zemlje koje su do sada uvele kovid propusnice traže ovaj sertifikat za ugostiteljske objekte ali i za ulazak u pozorišta, muzeje kao i na sportske utakmice i druga veća okupljanja.

Predsednica Vlade kazala je da će konačna odluka o kovid sertifikatima biti doneta „za koji dan“, dodajući da kovid propusnice mogu biti uvedene samo za neesencijalne delatnosti odnosno mogu da važe za ona mesta u kojima boravak nije neophodan, što znači da neće biti potrebne za ulazak u markete.

Uvođenje kovid propusnica prethodno je podržala većina lekara iz Kriznog štaba ali i Udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Da je uvođenje kovid propusnica ispravna mera smatra i Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, koji je za Danas kazao da njegovo udruženje podržava ovakvu meru.

Istovremeno, i pravnici sa kojima je Danas razgovarao bili su saglasni da je ovakva mera opravdana i da ne bi bila kršenje Ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari