Google maps ne vodi do Visokih Dečana, ponovo pomerena lokacija 1Foto: Printscreen / gugl mapa

Lokacija manastira Visoki Dečani pomerena je na pogrešno mesto na aplikaciji Google Maps, zbog čega brojni posetioci ne mogu da pronađu tačno mesto gde se manastir nalazi, objavio je danas portal KoSSev, kome su iz IT tima manastira rekli da se nedvosmisleno radi o nameri da se korisnici dezinformišu o tačnoj lokaciji manastira.

Korisnika koji potraži manastir Visoki Dečani na Google Maps aplikacija će odvesti do kružnog toka u Dečanu, nekoliko kilometara niže od prave lokacije, piše KoSSev i podseća da je IT tim manastira i ranije morao da reaguje, kao recimo u julu 2016. kada se umesto manastira na mapi pojavila oznaka hotela „Kalaja e Decanit“.

„Tada je manastir Visoki Dečani skinut sa Google mapa i prebačen na nepostojeću lokaciju u okolini Leskovca, 200 kilometara istočno od Dečana“, piše KoSSev.

U IT službi manastira za KoSSev kažu da veruju da su sada, kao i ranije, korisnici prijavljivali da je manastir upisan na pogrešnoj lokaciji, na šta Google ne zna kako da reaguje i usled čega uklanja manastir sa mape ili ga stavi pod upitnik.

„Neko je morao da organizuje baš veću grupu ljudi ili Google naloga da se sa njih pošalju sve prijave“, rekli su KoSSevu u tom timu.

Osnivač kompanije W3Lab u Kosovskoj Mitrovici Vladimir Vučković izjavio je za KoSSev da rešenje leži u obraćanju Google podršci, kako bi se sprečila dalja zloupotreba.

„To možemo uraditi kroz Google Maps Help forum. Nakon toga, potrebno je kreirati Google My Business profil za manastir, i vlasnik profila bi postao jedini pravi vlasnik te lokacije na mapi“, zaključio je Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari