Goran Davidović "Firer" osuđen na godinu dana zatvora 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović Firer prvostepeno je osuđen danas u Novom Sadu pred Višim sudom na godinu dana zatvora zbog napada 2007. godine na učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“.

Kako navodi Insajder, Davidović je osuđen za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Njemu se sudilo u odsustvu jer je godinama nedostupan sudu, a prema pisanju medija, krije se u Italiji.

Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, dobio je kaznu od godinu dana i dva meseca.

– Njihovi motivi nisu bili odlučujući pri donošenju presude, već krivično delo koje su počinili, rekla je sudija Slobodanka Gutović  na današnjem suđenju.

Ona je navela i da je dokazano da su iz kolone građana poletele prve kamenice, što je izazvalo incident, ali se „dovodi u pitanje koja je bila pozadina svega toga“.

Za ovo krivično delo Davidović je dobio minimalnu kaznu iako je maksimalna osam godina. U pitanju je Davidovićev upad sa grupom neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2005. godine, za šta je i osuđen.

Sudija je dodala da je Pešić dobio ovakvu kaznu iz istog razloga kao i Davidović, ali je dodala da video snimci koji su pregledani tokom suđenja „apsolutno dokazuju da je Pešić pokazao posebnu upornost, istrajnost i posvećenost u onome što je toga dana uradio“.

Na video snimcima koji su bili prilog suđenju, vidi se Pešić koji nacistički salutira, dere se na građane, a posebno na ogradi Doma vojske gde su se nalazili antifašisti.

Zoran Jakovljević, zamenik javnog tužioca, rekao je da je zadovoljan ovom presudom, iako je izrečen minimum kazne.

„Imajući u vidu koliko je vremena proteklo od ovog događaja, mogu i da opravdam to“, rekao je Jakovljević novinarima nakon današnjeg suđenja.

Jakovljević je dodao da će tužilaštvo razmotriti presudu i videti da li će se žaliti na nju.

Advokati okrivljenih nisu bili dostupni novinarima za komentar, ali su u svojim završnim rečima tokom samog ročišta, naveli da „tužilaštvo nije dokazalo ništa što se Davidoviću i Pešiću stavlja na teret“.

Optužnica je podignuta decembra još 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice na njih.

U julu ove godine zamenik Višeg javnog tužioca Zoran Jakovljević podneo je izmenjenu optužnicu protiv Davidovića i Pešića, nakon što su snimci incidenta pušteni tokom glavnog pretresa pokazali da je Davidović aktivno pozivao na nemire i nasilje.

Jakovljević je rekao da se na snimku vidi kako Pešić na ogradi Doma vojske nacistički salutira i podiže tri prsta u vis, nakon čega je došlo do nemira i nasilja.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović, ali je 2016. godine tužilaštvo odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela „Ne bis in idem“, koje predviđa da se za isto delo ne može suditi dva puta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari